Rekonstrukce podkroví má většinou trochu jiný charakter, než kterým se prezentuje tato realizace, jež nedávno vznikla v atraktivní části pražské Letné. Stavebník má totiž zpravidla tendenci původně otevřený prostor půdy z praktických důvodů separovat do konvenční dispozice, kde od sebe příčky fyzicky a především vizuálně oddělují jednotlivé místnosti.

Právě tak tomu bylo i zde − když se architekt Marek Svoboda, který stojí za návrhem projektu, poprvé dostal na "místo činu", našel zde půdní prostor skládající se ze šesti menších místností. Přáním investora, přesněji osvícené investorky ovšem bylo proměnit podkroví v rezidenční, prostorově otevřený a v neposlední řadě velkoryse pojatý byt pro pracovně vytíženou ženu, jenž by poskytoval dostatek možností k načerpání energie po náročném dni.

"Nebylo přímo definováno, jaké náležitosti by měl mít. Nejdříve šlo spíše o určitou prostorovou myšlenku s cílem zjistit, co se zde dá navrhnout. Teprve až po vymodelování prostoru definovaného obvodovými prvky a nosnou konstrukcí začalo samotné hledání podoby a charakteru bytu," vysvětluje autor projektu.

Otevřený koncept

V rámci svého návrhu pracoval architekt Svoboda se snahou nejen prostor propojit, ale otevřít jej do krovu a přiznat ocelovou konstrukci. Podkroví je přitom vymezeno mansardovou střechou, tvořenou z ocelových vazníků, které vynášejí pomocí táhel strop pod nimi. "Snažil jsem se v co největší míře zachovat původní prostor, nalézt přijatelné minimum toho, co do něj musím vložit, aby fungoval jako byt," tvrdí architekt.