Naštěstí mají italští přátelé pochopení. Drtivá většina z nich své výrobní firmy dodnes vlastní.

Zakládají si na kvalitě svých produktů a stále lpí na noblesním způsobu fungování, byť se svět kolem mění. Získáte-li si jejich důvěru a srdce, přijmou vás za členy své rodiny a mimo jiné zahrnou legendární péčí a pohostinností.

Svět luxusních látek se v italském pojetí prolíná se světem umění, architektury a gastronomie. V případě posledně jmenovaného intenzivně, na denní bázi.

Italové působící v oděvním průmyslu mají ke gastronomii jedinečný přístup. A ať jste do práce pohroužený sebevíc, v jistém okamžiku se vždy ozve rezolutní upozornění, že nadešel čas relaxace a dobrého jídla, což prostě nelze odmítnout.

Místa, do kterých opakovaně míříme, provozují přátelé mých přátel. Jde o rodinné restaurace, řeznictví, pekařství, výrobny sýrů, těstovin i olivových olejů.

Všechna mají dlouhou historii a jsou vedena s vášní a obdivuhodným nasazením. O některých, nejste-li domorodec, neuslyšíte. Jiná naopak patří k nejvyhlášenějším v dané lokalitě. Jedno však mají společné − vřelou atmosféru a fantastickou kvalitu nabízených pokrmů.

Intenzivní koncentraci takových zážitků nabízí cesta do Florencie. Po zastávce u Fabia kvůli speciálnímu plnému hedvábí, případně návštěvě oděvního veletrhu Pitti Uomo, moje váha nebezpečně zakolísá. Milou povinností je zavítat do restaurace Buca Lapi, l'Brindellone a minimálně jednou do Trattorie Mario.

Důvodem je bistecca alla Fiorentina. Delikátní verze T-bone steaku pochází z plemene chianina, které se chová především v toskánské oblasti. Dostanete vyzrálý řez, u něhož je i v syrové podobě textura masa neskutečná.

Nenechte se odradit velikostí, nejlepší chuťový zážitek získáte z alespoň kilogramového kusu, jejž vám po pár minutách na grilu připraví nesmlouvavě "rare". Tloušťka steaku a prudký žár na povrchu způsobí po mírném odležení typickou chuť masa, které se doslova rozplývá na jazyku. Víno je otázkou osobní preference. Se správným nobile, chianti nebo brunellem jistě nepochybíte.

Další toskánskou záležitostí, kterou je určitě zajímavé ochutnat, je maso kance − například pomalu dušené na víně s bylinkami a podávané s polentou. Již při pouhém pohledu na tenoučké řezy z kančí bresaoly, případně na vynikající klobásky a salámy, se milovníkům uzených specialit rozzáří oči.

Zůstane-li vám v žaludku alespoň trochu místa, "dolce" zcela výjimečně zaměňte za výběr ovčích sýrů, které zdejší region nabízí v jedinečné koncentraci. Od čerstvých po značně vyzrálé. Lahodnou pikantní chuť pecorina umocní domácí čatní a různé druhy aromatických medů.

Vřele doporučuji a přeji buon appetito!

Autor obléká významné muže v Evropě i v Severní Americe.