Podlaha vybíhající na stěnu, kulatý dětský pokojíček či sakura, ze které "padá" světlo na celé schodiště. Hrátky architektů Martina Sladkého a Kláry Melounové nepřestávají bavit majitele ani jejich návštěvy.

"Investor dobře znal naši zálibu v různých vtípcích, takže nám dal zcela volnou ruku. Pracovali jsme naprosto bez zadání. Pouze nám oznámil, kolik mají dětí," říká architekta Klára Melounová.

Příčka oddělující dva budoucí dětské pokoje byla také jedna z mála stěn, s nimiž se hýbalo. Nebyl to problém, architekti byli povoláni v ideální době − po ukončení hrubé stavby. "Vzniklo tak místo pro posuvnou stěnu mezi oběma pokojíky. Dětem zajišťuje potřebné soukromí a zároveň se jednoduchou manipulací vytvoří pokoj společný. Je to výhodné i do budoucna. Když jedno z dospělých dětí odejde, druhé může obývat celou plochu."

Dům je třípodlažní, v suterénu je technické zázemí, nezbytné fitnes. Posilovna se v případě potřeby promění v pokoj pro hosty: roztažením praktické pohovky od chorvatské Prostorie v odpočinkové zóně. V přízemí je obývací pokoj spojený s kuchyní, v prvním patře jsou dva dětské pokoje, ložnice rodičů a dvě koupelny.

Řadový dům v Hostivaři

◼ Rok realizace: 2017
◼ Autoři: ing. arch. Martin Sladký a ing. arch. Klára Melounová; ateliér de.fakto
◼ Obytná plocha: 230 m2

Linka i knihovna