Když byl v roce 2005 dokončen tento dům, pro obyvatele Humpolce to bylo v kontextu tamní zástavby něco tak bizarního a nepatřičného, že by se to klidně dalo srovnat s vystoupením kapely Pražský výběr na scéně žižkovského kulturního domu Na Chmelnici, které v roce 1982 odvysílala Československá televize do tehdejších domácností. Většina si tehdy pomyslela: "Co to sakra je?"

Odvážná architektura už ale takový osud má. Po svém dokončení podobné dojmy vyvolávala Eiffelova věž, Opera v Sydney, ale i Tančící dům v Praze. Dnes jsou to ikony, na které jsou "lokálové" právem hrdí. A tak je to i v případě domu nazývaného Plecháč, který navrhl architekt Luděk Rýzner z ateliéru OK Plan. Ačkoliv to nebylo přímo nezbytné, po více než 10 letech prošel rekonstrukcí, která skvělou stavbu proměnila téměř v dokonalou.

Hra na schovku

Luděk Rýzner je ve svém oboru velmi známou postavou. Nejenže se jeho realizace pravidelně objevují v různých výběrech a publikacích o současné architektuře − za svou práci získal i řadu ocenění. Jeho styl asi nejlépe vystihuje důmyslná jednoduchost propojená s přírodou. Plecháč to ostatně svým charakterem potvrzuje.

Původní industriální ráz stavby již po jejím dokončení ukázal možnosti, jak pracovat s relativně malým a stísněným pozemkem s řadou limitů. Dle zvolené koncepce byl realizován s ideou přiznaných materiálů v jejich surovém stavu. Patrné jsou tak například hlazené betonové podlahy, viditelná je i ocelová konstrukce upravená žárovým zinkováním, tvořící základní osnovu domu. Najdete zde i vlnité plechy zalité betonem, které řeší stropní konstrukci, a betonové stěrky coby řešení pro finální povrchovou úpravu stěn.

Z venkovní části je vše opláštěno předzrezlým plechem (corten). Nedílnou součástí projektu pak byly sadové úpravy. Dům se tak po prvotním odmítnutí veřejností přirozeně zapojil do liniové zástavby. Díky předem promyšlené výsadbě vzrostlých stromů, jež ho obklopují, se totiž stal takřka neviditelným.

Rekonstrukce Plecháče v Humpolci

◼ Architektura: Luděk Rýzner, www.okplan.cz
◼ Zastavěná plocha: 72 m2
◼ Realizace: 2004–2005
◼ Rekonstrukce: 2017

Tichá estetika

Po 12 letech užívání se majitelé této nemovitosti rozhodli pro interiérové úpravy a jisté "zjemnění" původní "surovosti", zejména v hlavním obytném podlaží. "Materiály a barvy působí na každého jinak. Nikdy klientovi nebo klientce neřeknu, že tenhle je špatný a jiný dobrý. Existují jen dobrá a špatná použití a za to materiál nemůže. Zásadní je diskuse mezi architektem, který má odborné zkušenosti, a klientem, jehož pocity nesmějí být upozaďovány," tvrdí architekt Rýzner.

Do interiéru Plecháče se tak v souladu s tím přidaly další "vrstvy", které řeší nejen vizuální stránku, ale mají i funkční opodstatnění. Základní parametr, jenž nutně potřeboval vylepšit, byla akustika. Veškeré tvrdé a odrazivé plochy původního ryze minimalistického interiéru tedy doznaly mnoha úprav. Akustika celého prostoru se mimo jiné výrazně zlepšila vložením dubových obkladových konstrukcí stropů. Jejich finální povrch je upravený takzvaným katrováním, což působí nezvyklým dojmem a zároveň je to v souladu s určitou strohostí domu. Ke zvýšení akustické pohody a navození větší intimity prostoru přispěly i nové závěsy.

Designový facelift

Další úpravy už byly zaměřeny pouze na redesign interiéru, a to s ohledem na pečlivý výběr nábytku i osvětlení. U prostorného jídelního stolu tak například najdete křesílka od firmy Vitra, která navrhli Charles a Ray Eamesovi, nebo velmi markantně tvarovaný lustr vytvořený legendami italského designu bratry Achillem a Pierem Giacomem Castiglioniovými pro firmu Flos. "Jsou to drahé věci, ale vždycky se lidem snažím vysvětlit, co je na těchto produktech výjimečného a proč by si je měli koupit. Je to o umělecké hodnotě a kvalitě," tvrdí architekt Rýzner.

Vylepšit potřebovala především akustika interiéru, a tak tvrdé a odrazivé plochy doznaly mnoha úprav.

Většina nových prvků byla přitom zhotovena na míru podle návrhů architektonické kanceláře, která stojí za původním i novým konceptem. Nová kuchyňská linka nahradila starší, funkčně zastaralý typ a nový krb zas reaguje na aktuální trendy v oblasti vytápění. Celé osvětlení a řízení domu prošly výraznou úpravou, a to jak po stránce vzhledové, tak energetické. Obdobně bylo technicky vylepšeno topení objektu, nyní využívající aktuální technologie.

I přes nemalé interiérové zásahy obyvatelé domu celou úpravu nevnímají jako přestavbu, nýbrž jako zvýšení užitné funkčnosti. Původní surová konstrukce se totiž s novými prvky vhodně doplňuje a vytváří s nimi harmonický celek. "Je fajn, když dům umí přirozeně reagovat na aktuální požadavky a stárne, respektive dospívá s námi," říkají spokojení investoři. Celá rekonstrukce tedy splnila svůj účel a Plecháč se stal ještě inspirativnějším projektem než dříve. Působí nejen nadčasově, ale i jako příjemné místo pro život.