INDUSTRIÁLNÍ PRACOVIŠTĚ
MSD má kanceláře v bývalé vozovně

V místě, kde dříve stávalo smíchovské tramvajové depo, vyrostly před pár měsíci kanceláře globální farmaceutické společnosti MSD. Vozovnu dnes připomínají mimo jiné dva trojúhelníkové štíty, nad nimiž se tyčí prosklená konstrukce. Původní účel budovy inspiroval architekty ze studia Qarta Architektura k tomu, aby návrh kancelářské budovy pojali v industriálním duchu.

"Celou budovou vedou dlouhé chodby, které se táhnou v linii tramvajových kolejí. Narazíte tady na neopracované betonové plochy a barvy v tónech černé a šedé," přibližuje Jana Dušátková, která má na starosti správu budovy.

Kancelářský dům vyrostl hned vedle dalšího sídla firmy MSD, kterou stavěl stejný developer − společnost Skanska Property. Zatímco název starší z budov Riverview vychází z výhledu na řeku, jméno nového projektu Five odkazuje na městskou část Praha 5. V šestipatrové budově si pět podlaží pronajímá společnost MSD a zbývající patro je určené dalším nájemcům.

Když člověk vstoupí do budovy, zaujme ho recepce, která připomíná nádražní halu. Místnost rozdělují silné betonové sloupy, podél stěn stojí kovové lavičky v černé a červené barvě a celému prostoru dominují velké závěsné hodiny s podsvícením.

Interiéry prostor MSD navrhly společnosti Yuar a Tétris. Jednotlivá patra jsou koncipována jako města. Zaměstnanci pracují v Praze, Londýně, New Yorku, Římě či Paříži. "Zasedací místnosti jsme pojmenovali podle památek v daném městě a projektové místnosti podle čtvrtí. Snažili jsme se, aby to byly názvy, které si lidé snadno zapamatují," popisuje Dušátková během posezení u kávy v Brooklynu.

Po jejím dopití se zvedáme a procházíme po interním schodišti, které vede středem kanceláří MSD a jež v každém podlaží obklopují "náměstí". Tento prostor zároveň dělí budovu do dvou částí: parkside a riverside. Směrem k parku pokrývají podlahy zelené koberce a směrem k řece modré. "Jsou tu skutečně dlouhé chodby, takže když se zaměstnanci potřebují potkat, pomáhá jim to v orientaci," vysvětluje Dušátková.

Firma MSD si nechala vytvořit interiér tak, aby zaměstnanci neměli pevná pracovní místa, ale mohli si je zvolit podle právě vykonávané činnosti. Tento způsob uspořádání zároveň vychází z předpokladu, že část zaměstnanců je vždy v terénu nebo pracuje z domova. Na deset lidí tak v budově Five vychází zhruba osm židlí. Při plné obsazenosti by kanceláře měly sloužit asi tisícovce lidí, zatím je ale kapacita vytížená přibližně ze tří čtvrtin.

Vejděte do kanceláří budovy Five, kde sídlí společnost MSD. Podívejte se, jak se pracuje v přestavěném tramvajovém depu.
Five_office_building.jpg

Pracují tady převážně ajťáci, dále tu sídlí finanční centrum a farmaceutická divize. Z toho zhruba polovina jsou cizinci. Velká část zaměstnanců se podílí na projektech společně s kolegy z různých koutů světa od USA až po Asii. "Naším hlavním motivem tak bylo vytvořit místo pro mezinárodní spolupráci napříč časovými pásmy v reálném čase. I proto jsme se zaměřili na technologické prvky, které nás spojují s celým světem. Příkladem jsou popisovatelné we-inspire stěny, které vše, co na ně napíšete, promítnou na počítači připojeným kolegům," líčí Dušátková, zatímco přicházíme do další místnosti prošpikované technologiemi.

Jde o kinosál, kterému vévodí velká promítací plocha tvořená 36 LCD monitory. Slouží k pořádání různých akcí, prezentacím moderních technologií či takzvaných hackathonů, kdy se různé týmy snaží za 24  hodin vyvinout nová IT řešení.

Technologickými vymoženostmi jsou vybavené i zasedačky a také takzvané kreativní místnosti, které mají navodit atmosféru vhodnou pro brainstorming. "Když jsme začali pracovat v naší starší budově Riverview, zjistili jsme, že máme málo mítinkových prostor. Z této zkušenosti jsme se poučili a v nových kancelářích jsme jich vytvořili mnohem víc," říká Dušátková.

Pro neformální setkávání slouží kuchyňky v kavárenském stylu s prosklenými stěnami a drátěnými svítidly. Odpočinout si zaměstnanci mohou také na jednom z vnitřních dvorků nebo na rozlehlé terase. "Kolegové sem na jaře a v létě chodí na oběd," podotýká Dušátková během cesty na střechu budovy, kde se terasa nachází. Na dřevěné palubě se povalují sedací vaky v červené barvě, kterou mají i židle u nedalekého posezení. Před námi se otevírá překrásný výhled na železniční most, Vyšehrad a panorama Pankráce, kterým naše prohlídka končí.

TICHÁ KANCELÁŘ
BlueLink si pohrál s akustikou

Společnost BlueLink se při navrhování sídla své české pobočky inspirovala letectvím. První, čeho si tak návštěvník všimne, jsou akustické elementy ve tvaru vlaštovek zavěšené u stropu a recepční pult připomínající křídla stíhačky. Pražské kanceláře francouzské firmy, která poskytuje zákaznický servis pro letecké společnosti, letos zvítězily v soutěži Zasedačka roku ve stejnojmenné kategorii.

"To ocenění jsme získali právě za recepci, která spojuje více funkcí dohromady. Funguje zároveň jako společenská místnost, kde pořádáme různé akce, a je tu i sezení, kde se mohou kolegové sejít a společně pracovat na nějakém úkolu," přibližuje Helena Tabakovová, manažerka značky a zaměstnanecké spokojenosti ze společnosti BlueLink.

Firma se před necelými dvěma lety přestěhovala z centra Prahy do nových prostor v budově Florentinum. "Připravovali jsme se na to asi rok. Přesun našich 500 zaměstnanců se nakonec uskutečnil ve třech vlnách, protože jsme nemohli přerušit provoz a zákazníci si nesměli ničeho všimnout," vypráví Tabakovová, zatímco procházíme po koberci se vzorem ranveje, který se táhne celým prostorem jako hlavní komunikační osa.

Koberce pokrývají podlahu ve všech částech kanceláří a slouží mimo jiné k odhlučnění. Právě na práci se zvukem se firma společně s architekty ze studia Monom zaměřila. "Jsme zákaznické centrum, což znamená, že tady naráz telefonuje hodně lidí. Dali jsme si proto záležet, abychom tomu naše prostory co nejvíc přizpůsobili a aby co nejlépe pohlcovaly zvuk," vysvětluje Tabakovová.

V kancelářích se nacházejí akustické lamely, které jsou zavěšené u stropu a v některých místech nahrazují stěny. Opticky tak dělí prostor a zároveň propouštějí světlo. Hluk tlumí i prvky jako záclony a čalouněné desky, které oddělují jednotlivá pracoviště.

Nábytek si společnost BlueLink nechala vyrobit na míru. "V řadě kanceláří dnes najdete moderní prvky jako třeba různé závěsné houpačky a sedací bobíky z designových obchodů. My jsme se ale rozhodli vytvořit něco, co nikde v obchodě nenajdete. A tak jsme nábytek sami navrhli a nechali jej vyrobit. Jednak jsme díky tomu ušetřili, a navíc jsme si mohli vybavení přizpůsobit přesně svým potřebám," uvádí Tabakovová a ukazuje na jeden příklad nábytku vyrobeného na míru − závěsný prvek pro rychlé mítinky vestoje.

Vcházíme do takzvaného inspiračního koutku, což je temně modrá místnost, které dominuje dřevená konstrukce ve tvaru koule s oranžovými sedacími vaky. Zaměstnanci sem chodí relaxovat i vymýšlet kreativní řešení. Hned vedle se nachází "silent room" neboli tichá místnost, kterou tvoří měkké sezení kolem dokola celého prostoru. Když se zavřou dveře, rozprostře se tu naprostý klid. Dá se tu sedět ve tmě nebo za tlumeného světla. "Mezi zaměstnanci je to velmi populární. Doporučujeme jim, aby si do této místnosti nebrali žádná komunikační zařízení jako mobily či notebooky, ale skutečně tady odpočívali nebo meditovali," říká Tabakovová.

Oblíbené jsou také kuchyňky, jejichž zařízení se nese v různém duchu. Jelikož byla firma BlueLink založena ve Francii, jednu z nich například vybavila ve francouzském stylu. Další pro změnu připomíná saunu. Architekti se při jejím navrhování inspirovali kanadskou přírodou a nábytek i obložení stěn nechali vyrobit z masivního dřeva. K odpočinku zaměstnancům slouží také místnost s fotbálkem a herní konzolí Xbox.

Při vytváření kanceláří se firma BlueLink rozhodla vyjít z potřeb svých zaměstnanců. "Ptali jsme se jich, co by v novém sídle chtěli mít. Vytvořili jsme týmy, které přicházely s nápady, a tyto podněty jsme se následně snažili převést do reality," líčí Tabakovová.

Výsledný návrh tak odpovídá tomu, že jde o mladou multikulturní firmu, kde je věkový průměr 29 let. Kancelář hraje pestrými barvami a zdobí ji velké tapety s cestovatelskými motivy. Jelikož osmdesát procent lidí, kteří zde pracují, jsou cizinci z 50 různých zemí světa, není jednoduché uspokojit všechny. "Máme tady člověka z Maroka, kterému je při 21 stupních zima. Dalšímu kolegovi z Finska je ale při této teplotě zase horko. Nemůžeme vždy stoprocentně vyhovět všem, ale snažíme se najít zlatou střední cestu," říká Tabakovová.

Firma kanceláře neustále vylepšuje a přizpůsobuje aktuálním potřebám. "Zjistili jsme například, že u stolů se nedalo sedět, protože byly moc velké, takže jsme pořídili menší. Došli jsme také k závěru, že lidé potřebují víc prostoru kolem sebe, takže to jsme také upravili. A dílčí změny děláme dodnes. Řada firem se soustřeďuje jen na to, jak jejich kanceláře působí navenek. Mají krásné designové prvky, které ale postrádají funkčnost. U nás vše plní svou roli a slouží našim lidem," uzavírá Tabakovová.

ŽIVÉ PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ
Budova ComAp se přizpůsobuje lidem

Společnost ComAp, která vyvíjí a vyrábí řídicí systémy pro záložní zdroje energie, založili před 26 lety tři čeští studenti jako technologický start-up. Dnes jde o globální firmu s osmi pobočkami po celém světě. S tím, jak společnost rostla, jí začalo být původní sídlo na pražské Palmovce malé, a firma se proto před rokem přestěhovala do větších prostor v Holešovicích. Za nové kanceláře získala letos ocenění v soutěži Zasedačka roku v kategorii Kancelář pro budoucí výzvy.

"Potřebovali jsme vytvořit prostor, kde se bude dobře pracovat všem zaměstnancům od technických pozic až po pracovníky marketingového či obchodního oddělení. Jednotlivá patra se proto svým uspořádáním výrazně liší," podotýká Tereza Drahoňovská z oddělení marketingové komunikace, zatímco nás provází podlažím, kde sídlí oddělení výzkumu a vývoje. To spíš než kancelář připomíná laboratoř. Vedle počítačů zabírá stoly řada přístrojů a na celém patře se nachází antistatická podlaha.

Projděte se pomocí videa po kancelářích společnosti ComAp, která se před rokem přestěhovala do nových prostor v Holešovicích. Obsah je v českém a anglickém jazyce.
Offices_of_the_Future_-_JLL_Visits_the_COMAP_in_Prague.jpg

I kvůli rozdílným požadavkům na styl práce nechala společnost své zaměstnance, aby si sami rozhodli, co od svého budoucího pracoviště očekávají. "Každý zaměstnanec díky tomu dostal možnost říct, jak by mělo vypadat jeho pracovní místo, od velikosti stolu, typu nábytku až po umístění osvětlení. Na základě svých požadavků tak získali třeba knihovnu se studovnou nebo velkou kolárnu se sprchami a pračkou," říká Drahoňovská.

Firma pro své lidi vypsala také interní soutěž na design relaxačních zón. Jedna z odpočinkových částí kanceláří například připomíná zenovou zahradu. Vybavení tvoří bílý nábytek z palet, stolky ve tvaru špulek, závěsná křesla a pletené sedací bobíky. Prostor zdobí spousta zeleně ve velkých květináčích a tapeta se stonky bambusu.

Další relax zóna se nese v námořnickém duchu. Zařízení představují tmavé dřevěné stoly a modrá polstrovaná křesla. U stropu visí vlajky a sítě, které rozdělují prostor. Atmosféru dokresluje nafukovací člun a pádla opřená v rohu místnosti. "Tento motiv navrhl jeden ze zaměstnanců, který se inspiroval naší akcí ComAp Ocean Race. V rámci ní každý rok jezdíme s kolegy na regatu," uvádí Drahoňovská.

Aby společnost podpořila setkávání lidí, architektka přišla s nápadem umístit námořnickou odpočinkovou sekci do patra, kde sídlí marketingové oddělení a kde pracuje více žen, a naopak zenovou relax zónu vložila do podlaží, kde pracují technici, jejichž jádro tvoří především muži. "Ženy víc chodí do zenové části, zatímco muži do námořnické. Je pro nás důležité, abychom se všichni společně potkávali, i když nepracujeme v jednom patře," vysvětluje Drahoňovská.

Část prostor zaujímá také tréninkové centrum, kde se konají školení pro zákazníky z celého světa a také pro nováčky ve firmě. Mohou si tady vyzkoušet produkty společnosti ComAp, které jsou napojeny na tři velké motory. "Dostat je sem bylo poměrně náročné, jelikož kvůli možným záplavám musí být ve vyšší úrovni. Do budovy jsme je proto vyzvedávali jeřábem," líčí Drahoňovská.

Na návrhu kanceláří spolupracovala firma s architektonickým studiem Tétris. Zaměřily se přitom na vytvoření konceptu, který sleduje rytmus střídání činností v průběhu dne a pro různé aktivity se snaží najít co nejpříjemnější prostředí. Vedle tradičních pracovních míst tak mohou lidé využít pro práci již zmíněné relaxační zóny, knihovnu, kavárnu či dvě venkovní terasy.

V tuto chvíli zde pracuje asi 250 lidí. Firma ale počítá i s budoucím růstem. V případě, že zaměstnanců rapidně přibude, je připravena zavést sdílení pracovních míst. A do budoucna plánuje ještě jednu novinku. "Zasedací místnosti jsme pojmenovali po technologických géniích. Jeden nám tu ale chybí. Rádi bychom vytvořili koutek à la Hospoda Na Mýtince a věnovali jej Cimrmanovi," prozrazuje Drahoňovská.