Dům pro spisovatelku v Čechách

Emergenative Architecture, rok dokončení: 2015

V Hoštce nedaleko Litoměřic se nachází venkovská přístavba naplněná světlem. Je součástí stávajícího celku budovy, vestavěná do dvora, těsně za náměstím. Stávající zdivo původního stavení (pískovec a cihla) bylo zachováno. Nové materiály byly zvoleny tak, aby dosahovaly co nejnižší karbonové stopy a zároveň měly dlouhou životnost (místní dřevo, bambus a bílý hliník). V kontextu vesnického osídlení ale vytváří moderní současnou podobu. Místní řemeslníci při stavbě používali tradiční tesařské techniky, takže vznikla staronová identita domu.

Výhledy z domu do zahrady a na nebe podtrhují úzké sepětí s venkovským prostředím. Dům je orientován na jihozápad, kvůli dennímu osvětlení a přirozenému větrání. Čistého vzduchu je v interiéru docíleno pomocí rekuperační jednotky. Dešťová voda je svedena do zahrady. V zimě je severní zeď domu zahřívána sluncem a funguje jako pasivní tepelná stěna. Sálavé vytápění přemístí teplo pasivně do ostatních stěn. V objektu je použit vysoce účinný systém recyklace a využití energie k vytápění. Tepelná ztráta domu je nízká (činí méně než 0,15 W/m2K).

jarvis_5a1c35fd498e089620c84da6.jpeg
Foto: Petr Machan