Chybik+Kristof Architects & Urban Designers
Rok dokončení: 2016

Proměna bývalého autosalonu na okraji sídliště v Brně v showroom a sídlo společnosti MY DVA, zabývající se výrobou kancelářského, školního a kovového nábytku, je další dokončenou stavbou mladého brněnského studia. Jednopodlažní objekt nevalné estetické kvality získal novou, snadno zapamatovatelnou tvář, tvořenou více než devíti sty černých plastových sedáků. Abstraktně pojatá fasáda zároveň funguje jako reklamní poutač na firmu samotnou.

Hodnocení poroty

"Ve své podstatě není Galerie nábytku v Brně vlastně nic než jen předměstská krabice programově podobná svým sousedům, a přesto se zdá být víc než jen to – lehoučká interpretace svého programu, s jasným vztahem k nejbližšímu okolí a ke kovovému ,světu', ve kterém se snaží zabydlet: využitím stávající budovy, odstraněním všech jejích zbytečností, obalením polykarbonátem a oblečením do ,šatů' skládajících se z toho, co se v ní vyrábí: plastových skořepinových židlí. Židle vytvářejí zároveň značku, obraz i povrch. Člověk musí ocenit tento projekt za jeho odvahu a úspěšný výsledek, za důkaz toho, že žádný program či místo není tak špatné, aby nestálo za (pečlivé) architektonické ztvárnění."

Druhou rovinou návrhu je interiér, který sestává ze dvou částí: showroomu a kanceláří se zázemím pro zaměstnance. Vnitřek stavby byl kompletně očištěn. Do abstrahovaného prostoru jsou vloženy tři kruhové galerie reprezentující tři odlišné segmenty výroby − školní nábytek, kancelářský nábytek a designové kusy. Kruhové výřezy jsou vymezeny bílými textilními závěsy na celou výšku prostoru, které lze dle potřeby uzavřít nebo ponechat otevřené. Interiér výřezů představují tři odlišná prostředí, kde materiál podlahy, způsob osvětlení i barva světla jsou zvoleny tak, aby odpovídaly přirozenému prostředí, pro které je nábytek určen. Meziprostory je možné vyplňovat různými solitéry, lze je využívat jako konferenční místnost zaměstnanců nebo k posezení s klienty. Celý prostor funguje na principu galerie, kterou je možné jednoduchým způsobem přizpůsobovat aktuálním potřebám. Kanceláře pro zaměstnance jsou zachovány stávající po obvodu stavby a jsou sjednoceny šedým kobercem a bílou výmalbou.

jarvis_5a1c38ca498e089620e23b05.jpeg
Foto: Lukáš Pelech