FAM Architekti
Rok dokončení: 2014

Náhrada starší chaty na břehu Máchova jezera v borovicovém lese respektuje unikátní přírodní charakter místa a kopíruje zastavěnou stopu původního objektu. Cílem stavby bylo vytvořit prostor k celoroční rekreaci a jachtingu, včetně souvisejícího zázemí, to vše v minimální typologii a v maximálním propojení s jezerem.

Hodnocení poroty

"Jasná forma nabízející ikonografickou jednoduchost i přiměřenou bohatost detailu, avšak bez prchavého luxusního nadbytku nebo nestřídmosti. Pultová střecha s chytrým nápadem, jak odvádět přebytečnou vodu od příčné fasády, skládací panely zakrývající velké posuvné dveře a okno v mezaninu zakryté vertikální žaluzií, která je součástí dřevěné fasády, přispívají k efektu architektonické bohatosti. Díky širokému otvoru pro trojdílné posuvné dveře, které rámují výhled na jezero, je projekt jasným důkazem toho, jak důležitý je kontext. Při posuzování v kategorii "životní styl/možnost obývání" dostal projekt vysoké hodnocení, protože řada porotců byla uchvácena architektonickými kvalitami vnější formy a interiéry, ale také kvůli pocitu harmonie s okolím, která z chaty vyzařovala."

Hmota stavby je s ohledem na funkční nároky a nejcennější výhledy z interiéru do okolí koncipována jako lehká. Štít svou výškou kompozičně navazuje na kotevní molo, jehož směrovou osu jezero−pevnina pohledově ukončuje. Potvrzuje se tím význam mola jako hlavního přístupu ze břehu, respektive plachetnicí po vodní hladině.

Do objektu se vstupuje po vnějším schodišti posuvným oknem. Interiér je řešen jako kontinuální obytný prostor otevřený do podkroví. Do prostoru je vestavěna galerie na spaní, pod níž je v černém boxu umístěno kompaktní hygienické a kuchyňské zázemí. Hlavní stěna v interiéru je hluboká skříň s největšími úložnými kapacitami, do které je vestavěna krbová vložka. Celý interiér je materiálově sjednocen obkladem z drásaných smrkových palubek opatřených bílým olejem. Podlahu tvoří bezespárová stěrka s barvou navazující na pískový povrch břehu jezera.

Exteriér stavby respektuje ráz krajiny a inspiruje se ve svém přírodním okolí. Přestavba je navržena jako dřevěná, s jednoduchým opláštěním vertikálně kladenými dřevěnými latěmi, které odrážejí vertikalitu přilehlých kmenů borovic. Bezpečnost stavby v období "mimo sezonu" je řešena pohyblivými nebo pevnými okenicemi.

jarvis_5a1c37dc498e34d8c8d2173b.jpeg
Foto: Tomáš Balej
jarvis_5a1c37dd498e34d8c8d2173f.jpeg
Foto: Tomáš Balej