Hodnocení poroty

"Cihlový dům a zahrada, založené na tradiční urbánní struktuře jihomoravské vesnice, navrhují novou verzi typického vícegeneračního rodinného domu. Stávající omítnutý dům v čele vůbec nedává tušit, co se děje vzadu za ním. Když porota prošla bránou a verandou, okamžitě ji překvapila harmonie nově uspořádaného místa. Dům v zadní části dvora je tradičně budován z prostých materiálů. Cihly nejsou použity jen jako obklad stavby, ale i jako dlažba v zahradě, propojující tímto způsobem vnitřní prostor s vnějším. Letní kuchyně vytváří přechod do sadu a zeleninové zahrady. Přes svoji krásu a preciznost kompozice se přesnost celého návrhu jeví téměř v konfliktu s očekávanou skromností atmosféry dvorku."

Jan Proksa, Architekt
Rok dokončení: 2016

Tradiční domy na jižní Moravě se vyznačují efektivním urbanismem. Stavělo se do tvaru L a domy byly řadové. Každý dům tak získal svůj dvůr. Toto řešení bylo skvělé jak ekonomicky, tak sociálně. Domy se skládaly ze tří částí. Na straně otočené k ulici bydleli rodiče s dětmi. Prarodiče potom žili v zadní části směrem do dvora. Zbytek domu, který byl pokračováním traktu, sloužil jako hospodářské stavení. Přední část domu byla kvalitativně na vyšší úrovni. Fasáda, jež měla vytvářet dobrý dojem navenek, byla barevně omítnuta. V zadní části se už omítka často nepoužila, protože takové řešení bylo nákladnější. Zadní hospodářské budovy byly bez omítky. Takto vlastně bezděčně vznikala cihlová "architektura" ve dvorech stavení − příjemná a dlouhodobá.

Architekt Jan Proksa se rozhodl tuto tradici respektovat a použít cihly pro novou budovu ve dvoře. Novostavba v Prušánkách je dlouhá a úzká a slouží jako přirozený plot k sousedům. Urbanistické řešení je tedy velmi podobné tomu původnímu, s jediným rozdílem: nový dům je oddělen od starého. Použitím ploché střechy se minimalizoval konečný objem stavby, což působí na malém prostoru elegantně. Fasáda domu tak evokuje další zídku, která pak definuje tvar dvora a zrcadlí se v dlažbě. Půdorys samotného domu je řešen jednoduše a funkčně. Objektu dominuje místnost s kuchyní, velký stůl a velké okno do zahrady. Vedle je ložnice s úzkou koupelnou. Vznikl tak malý dům, který respektuje své okolí, je pohodlný a příjemný na žití.

jarvis_5a1c383f498e34d8c8d22329.jpeg
Foto: Boys Play Nice