• "Doporučuji koupit celé kuře a vykostit ho, je to otázka pěti minut," říká Dalibor Navrátil. Proč? Každé maso pečené s kůží je chutnější, už protože při přípravě ztratí méně šťávy. A vsaďte se, že si na propečené kůžičce řada vašich hostů pochutná.
  • Nemarinujte. Když maso před grilováním solíte, pepříte, obalíte v bylinkách a pak naložíte do oleje, jen celou akci prodražujete, ale masu nepomůžete. Právě naopak: "Pepř, česnek nebo bylinky se při grilování spálí a sůl změní skupenství, stane se z ní žíravá pára, která prostupuje vlákny masa. Ta praskají a šťáva vytéká do grilu."
  • Pokud už chcete maso dopředu nějak upravit, použijte parmskou šunku nebo slaninu a zabalte ho do ní, chuti to jen pomůže.
  • Položte maso na gril kůží dospod. Jednak se kůže lépe propeče a také stejk z této strany nebude tolik lepit. Samozřejmě tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly a mohla z nich odcházet pára.

 

 

Na grilování kuřecího masa je nejlepší vykostěné kuře

 

 

  • Gril přiklopte, za pět až šest minut bude čas ho otočit. Jak poznáte, že je čas maso otočit? Jednoduše, nelepí se na gril. Pokud to ještě nejde, vraťte pokličku na gril a dejte si jednu nebo dvě minuty pauzu.
  • Po upečení nechte kuře dvě minuty odpočinout, aby bylo šťavnatější. Díky této krátké přestávce šťáva z masa po zakrojení nevyteče na talíř. Díky tomu budou i kuřecí prsa, která mají pověst suchého masa, krásně šťavnatá. (Osobně vyzkoušeno.)
  • Maso nakrájejte na kousky, aby si hosté mohli brát podle chuti, posolte, opepřete, dochuťte bylinkami. Nechte si chutnat.

Ve středu ve třetím díle uvidíte, jak za pár minut připravit domácí pesta z čerstvých surovin vhodná ke grilovanému masu. 

 

 

 

 

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se