Bazalkové pesto

Potřebovat budete:

Svazek bazalky, 1,5 dcl oleje (olivový, ale může být i kvalitní řepkový nebo slunečnicový), trochu semínek podle chuti a možností (mohou to být pínie, ale i lehce opražená slunečnicková semínka nebo vlašské či lískové ořechy), strouhaný parmazán nebo jiný sýr typu grana padano, sůl, pepř (čerstvě mletý).

  • Do mixéru nalijte olej a přidejte trochu opražených slunečnicových semínek. "Tím, že se lehce opraží, se zvýrazní jejich chuť," říká Daniel Struna. Přidejte pár stroužků česneku zbaveného klíčků (tato část česneku je obtížně stravitelná) a asi tři lžíce strouhaného sýra typu grana padano.
  • Bohatě osolte, na toto množství je třeba zhruba jedna rovná čajová lžička soli. Opepřete: "Pepř tam není kvůli tomu, aby pesto pálilo. V malém množství vytáhne základní chutě ostatních ingrediencí." Z bazalky otrhejte lístky a přidejte je do mixéru, určitě celý svazek, tedy zhruba 10 dkg.
  • Opatrně, pulsy hmotu mixujte. "Nesmí se zahřát, to by bylinka přicházela o prospěšné látky," říká Daniel Struna. Pesto by nemělo být úplně jemné, kousky oříšků nebudou nikomu vadit.
  • Hotové pesto bude ladit nejen s grilovanými masy, ale i se zeleninou. V lednici vydrží zhruba týden.

 

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se