reklama
reklama
1. 10. 2011 | poslední aktualizace: 18. 10. 2011  11:05
Jak vidí Prahu šéfredaktorka Michelinu?

Zůstane Praze její hvězda? Odpovídá šéfredaktorka michelinského průvodce Rebecca Burr

Nová šéfka michelinského průvodce po hlavních městech Evropy Rebecca Burr odpovídá mimo jiné na to, zda Praze po střídání šéfkuchařů v Allegru zůstane zatím jediná michelinská hvězda i jak její inspektoři vybírají restaurace, které navštíví.
Radka Hrdinová
Radka Hrdinová
redaktorka
Čtěte více o: jídlo | Michelin
Rebecca Burr si své soukromí chrání, být neviditelná patří k profesi michelinského inspektora. Místo její tváře proto nabízíme jen ilustrační foto.
Rebecca Burr si své soukromí chrání, být neviditelná patří k profesi michelinského inspektora. Místo její tváře proto nabízíme jen ilustrační foto.
foto: Shuterstock

HN: Vnímáte výměnu šéfkuchaře poté, co jí vaši inspektoři udělili hvězdičku, jako natolik výraznou změnu, abyste si chtěli úroveň restaurace ještě jednou ověřovat?

Pokud se vymění šéfkuchař v jakékoli restauraci, ať už je v našem průvodci uvedená na jakékoli úrovni, znamená to okamžité přehodnocení.

HN: Ovšem restaurace Allegro bude po odchodu Andrey Accordiho tři měsíce zavřená a vzhledem k datu, kdy průvodce odchází do tisku, není příliš pravděpodobné, že se to podaří. Má jediná pražská michelinská restaurace šanci na to, že si svou hvězdičku udrží?

Samozřejmě Allegro navštívíme co nejdříve to půjde. Na druhou stranu, šéfkuchař je důležitý, ale podle našeho názoru kuchyň tvoří týmové úsilí. A tak si šéfkuchař při odchodu nebere hvězdičku s sebou. Když si kuchyň udrží úroveň, není důvod, proč by jí hvězdička nemohla zůstat.

reklama

HN: Zda Allegru hvězdička zůstane nebo ne je zajímavé téma i proto, že je to jediná takto oceněná michelinská restaurace v Česku. Proč tomu tak je?

Je fér říci, že úroveň na tomto trhu je ve Francii nebo v Německu na vyšší úrovni než v České republice. Navíc se zaměřujeme jen na Prahu pro našeho průvodce po hlavních městech Evropy, a tak nemohu komentovat úroveň kulinářského umění v celé České republice. Ovšem v naši průvodci nejsou jen o hvězdičkách, hodnotíme spoustu dalších věcí: lokální charakter, tradici, poměr mezi cenou a úrovní kuchyně. V Praze vidím velký prostor pro vyšší standard kuchyně a výběr v našem průvodci to potvrzuje.

HN: Vidíte tu vy osobně vývoj, který by brzy mohl vést k udělení dalších michelinských hvězdiček?

Od té doby, kdy inspektoři Michelinu v roce 1996 poprvé přijeli do Prahy, je tu vidět velký pokrok v šíri nabídky i v kvalitě. První hvězdička byla udělena v roce 2008, a to je teprve nedávno. Nicméně nejsme to my, kdo určuje podmínky, jsou to místní restaurace a také návštěvníci, kteří je doporučují. My jsme jen pozorovatelé dění ve městě. Náš výběr pro průvodce je nezávislé doporučení pro naše čtenáře. V současnosti v Praze kromě Allegra doporučujeme také čtyři místa s oceněním Bib Gourmand - dobré jídlo za přijatelnou cenu. A to je pro město dobré.

HN: Jak vybíráte inspektory, kteří tato hodnocení udělují?

Všichni naši inspektoři mají kvalifikaci v oboru a několik let zkušeností z hotelu nebo restaurace. V Michelinu také procházejí speciálním školením a noví inspektoři potom stínují několik měsíců zkušené kolegy. Máme 110 inspektorů po celém světě.

HN: A jak vybíráte restaurace, které navštíví?

Jsou vybírány různými způsoby. Majitel může napsat a požádat, abychom k němu inspektora poslali. Naši čtenáři nám doporučují zajímavé podniky - k průvodci přikládáme dotazník a vyzýváme je, aby nám poskytli zpětnou vazbu. A samozřejmě inspektoři během svých cest podnikají vlastní průzkum.

HN: Kolik restaurací v současnosti v Praze testujete?

 

Žádné přesné číslo vám říct nedokážu, stále se to mění. Hodnotíme restaurace uvedené v průvodci a také některé nové podniky. V Praze uskutečníme za rok celou řadu inspekcí.

53072820
Autoři: Radka Hrdinová
reklama
Zobrazit náhled
Zbývá 1000 znaků
nejsme blbi (vaca)
Voni si myslej, ze mi Cesi jsme blbi. Kazdej prece vi, ze Michelin...
jezis vykaslete se nato , jestli Praha a cesko bude mit to oceneni NEBUDEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE (Tomas)
vykaslete se na to ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, stejne to oceneni nebudete...
Tak tohle (Tomas)
Je epic fail :))) Ty jsi se opil a píšeš z hospody, ne? .) milion...
Re: Zůstane Praze její hvězda? Odpovídá šéfredaktoka michelinského průvodce Rebecca Burr (anonym)
Francouzská firma, její průvodce je veden anglickým manažmentem...
Re: Zůstane Praze její jediná hvězda? Odpovídá šéfredaktoka michelinského průvodce Rebecca Burr (anonym)
michelin je francouzska firma :)
Zobrazit diskusi
Nejčtenější
reklama
reklama
reklama
reklama