Na rozdíl od kuřete a dokonce i kachny není husa v českých obchodech a řeznictvích příliš častý host. Kvalitní produkt se dá nakoupit nejlépe přímo od farmářů, ovšem při našem pokusu koupit čerstvou husu těsně před svatým Martinem jsme selhali. Alespoň farmy v okolí Prahy hromadně hlásí: Máme vyprodáno, další objednávky nebereme.

Větší šance na čerstvou husu bude na závěr týdne ještě na farmářských trzích, kde Prahu zásobují i farmy z větší vzdálenosti - zvlášť když si husu předem objednáte na internetu. K dispozici by měly být na náměstí Jiřího z Poděbrad nebo na Náplavce.

Vyplatí se to, protože nejlepších výsledků se dá dosáhnout jen s čerstvou surovinou. „Opravdu domácí, poctivé husy mají maso s fantastickou sytou barvou a zajímavou, pevnou strukturou,“ říká Tomáš Iltis, šéfkuchař pražské restaurace Perpetuum, která se zaměřuje na kachní speciality (na svatého Martina samozřejmě podává i husu).

„ Když husu koupíte mraženou, tuhle krásnou bavu ztrácí. Bude sušší a tvrdší.“

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se