Perfektní víno do risotta je to, které k němu budete pít. Obecně platný ideál vína pro tuto italskou specialitu tedy neexistuje. Až na řídké výjimky, jakou je červené piemontské Barolo v konkrétních receptech s hovězím, vždy vybíráme mezi suchými bílými víny.

Italové často používají třeba lehký Sauvignon nebo Chardonay, které se dobře hodí do risotta s drůbeží či mořskými plody. Stejně vhodné mohou být ale i odrůdy ovocnějšího aromatu jako Rýnský ryzlink nebo Rulandské šedé, do některých receptů se hodí také bílý vermut, tedy víno s přidaným alkoholem ovoněným bylinami a kořením.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se