Z jakých laskomin je složeno tradiční italské, španělské, ruské, americké či gruzínské vánoční či novoroční menu? Ale hlavně, co lidé o Vánocích běžně jedí ve skutečnosti?

Úhoře - tradiční vánoční chod severoitalských regionů - už doma připravuje málokdo. Naproti tomu v ruských rodinách se v posledních letech bere ohled na to, jaké zvíře právě dominuje novému roku podle asijského lunárního kalendáře. Nastává-li rok králíka, není radno si ho pohněvat servírováním na sváteční tabuli.

Kdo chce ochutnat italské, španělské, italské, ruské nebo gruzínské sváteční speciality, nemusí za nimi jezdit daleko za hranice. Stačí se podívat po nabídce specializovaných českých restaurací či obchodů. Ve francouzské kuchyni například mají velký prostor šneci a jako tradičně postní jídlo se servírují také o Vánocích.

I několik pražských restaurací, namátkou Gourmet Resort hotelu Hoffmeister, letos připravilo speciální šnečí menu pro lidi, kteří dají vale bramborovému salátu a smaženému kaprovi.

Španělské vánoční menu složené z bruschetty s avokádovou salsou a krevetami, jehněčích špízek na brandy i smažené torrijas s karamelovou zmrzlinou mají možnost ochutnat lidé, kteří přijdou do brněnské restaurace Paladeo.

Zajímavě přistupuje k tradičním pokrmům Riccardo Lucque, majitel pražských restaurací s italskou kuchyní Aromi a La Finestra. Typickou italskou vánoční polévku, čirý rybí vývar - brodetto di pesce - obohatil o českou inspiraci. Doma ho se svojí moravskou ženou vaří z kapřích kostí a račích či langustích hlav a přelévá jím palačinky s parmezánem.

"Takto u nás doma česká kuchyně potkala italskou," směje se. Jeho restaurace si ale hlídají pověst místa autentické italské kuchyně.


Tapas na vánočním stole ve ŠpanělskuŠpanělsko: jehněčí, krocan

Španělé si radovánky u vánoční tabule klidně protáhnou až do půlnoci. Ostatně Štědrý večer se ve španělštině jmenuje la Noche Buena, dobrá noc. Gastronomické zvyky se v různých regionech Španělského království liší. Rodina Sary Pascual Ruiz z Alicante kombinuje tradici jižně položených oblastí Valencie a Andalusie. U vánočního stolu se klidně sejde až dvacet příbuzných. Nejdříve se rozdají dárky a pak se hoduje. "Rozhodně nesmějí chybět krevety," tvrdí Sara Pascual Ruiz.

Krevety namáčené v omáčce salsa rosa spolu s dalšími drobnými lahůdkami, jako jsou husí játra, speciální šunka jamón serrano nebo uzený losos, hostinu zahajují. Podobné drobné věci k zakousnutí se podávají ve španělských denních barech jako takzvané tapas. V Česku se ke stolu usedá dříve, tapas proto mohou posloužit jako druhá, studená večeře. Tyto chuťovky podporují konverzaci, nepohltí totiž na rozdíl od plnohodnotného jídla celou vaši pozornost. Po předkrmech následuje polévka, často rybí.

Hlavním chodem bývá maso. "Jehněčí nebo taky krocan či nadívané kuře se sladkou omáčkou s rozinkami, švestkami nebo meruňkami," popisuje Sara Pascual Ruiz, profesí agronomka, typické rodinné menu. Ve Španělsku se evidentně už ani nepředstírá, že jde o postní jídlo.Večeře trvá čtyři hodiny a zbývá tedy spousta času na sladkosti a likéry. Flan - speciální pudinkový krém s karamelem - přichází nejdříve, po něm oříšky a kaštany. Gastronomickou orgii završuje slavný turrón, sladký zákusek připravený z medu a mandlí.

Co: nákup španělských delikates
Kde: www.edelikatesy.cz

Tip: Rybí polévka jinak
Španělská polévka Sopa de Pescado y Marisco se připravuje z ryb, škeblí a krevet. Příprava netrvá víc než 40 minut. Kromě ryb a mořských plodů potřebujete už jen šálek rýže, půl šálku olivového oleje, cibuli, mrkev a rajče, dva bobkové listy, šálek bílého vína a sůl a pepř.

Tip: Tapas
Drobné věci k zakousnutí jsou jako předkrm součástí každé hostiny včetně vánoční. Typické tapas? Olivy s náplní, zelenina ve sladkokyselém nálevu, mořské plody, treska podávaná na bílém chlebu, klobása chorizo, sýry, španělská šunka serrano nebo tortilla.


Panettone - Vánoce na italský způsobItálie: sladké panettone

V italské rodině se velká hostina koná většinou až na Boží hod. Štědrovečerní večeře je prostší a na bázi ryb, zatímco na Boží hod se jí maso. "U nás v Marche je to často bollito misto, vařené maso různých druhů, ale třeba i pečený kapoun s kaštany," popisuje Riccardo Lucque, majitel pražských restaurací s italskou kuchyní Aromi a La Finestra, gastronomické zvyklosti svého regionu.

Typickou vánoční polévkou je čirý rybí vývar - brodetto di pesce. "Každý region si do něj přidává něco svého," říká Riccardo Lucque: "U nás v Marche jsou to passatelli, speciální těstoviny ze strouhanky, v Abruzzu crespelle, podobné palačinkám, a na Sicílii nočky z ovčího sýra." Restaurace Aromi nabízí hostům i vánoční menu a pořádá i kurz přípravy italských vánočních jídel. Zatímco italské restaurace experimentují s tradičním menu v novém hávu, v běžné italské rodině je vánoční tabule stále podobnější jakékoli jiné slavnostní hostině.

Co o Vánocích najdete v úplně každé italské rodině? Panettone. Tvarem vysoká bábovka, chutí se panettone podobá spíše lahodné vánočce. Proč Italové tento svůj milovaný vánoční moučník původem z Milána kupují a nepečou doma? Pracná tradiční receptura vyžaduje několikeré kynutí těsta v celkové délce 20 hodin. Výrobku ale zajišťuje typickou chuť a texturu. Italské supermarkety, ale i pekařství a cukrárny jsou před Vánocemi zavalené pyramidami krabic panettone všemožných značek i druhů, masové distribuce i vlastní výroby. Klasická varianta je s hrozinkami a kandovaným ovocem. Moderní mutace panettone je nahrazují například čokoládou.

Co: nákup italských potravin
Kde: La Bottega, http://www.labottega.cz
Grazie, http://www.grazie.cz

Tip: Vánoční menu podle Riccarda Lucqueho
- Teplé carpaccio z mořského vlka.
- Vývar z kapouna s tortelli plněnými ricottou, prosciuttem a masem z kapouna.
- Filet z hovězí svíčkové v lanýžové krustě.
- Panettone s pudinkem.

Tip: Nákup potravin
- Obchody Grazie v Praze, Brně a Pardubicích nabízejí italské potraviny za celkem příznivou cenu.
- La Bottega je pražské lahůdkářství a prodejna ryb v Mánesově ulici. Skoro všechno vám dají ochutnat.


EK51 99 rusko seleRusko: jeseter, sele, kaviár

Ruské Vánoce se slaví 6. a 7. ledna, a tím mají jednoznačně příchuť vítání nového roku. K vánoční tabuli se zvou nejen příbuzní, ale i přátelé. A ruská pohostinnost velí brát na ně ohledy při sestavování menu. "Jídla hostitelé vybírají i podle toho, co chutná hostům," říká Larisa Vasilieva, která se svým manželem vede restauraci Samovar v Brně. Na vánočním stole musí být podle ní hlavně hojnost. Podávaná jídla nejsou exkluzivně vánoční. Spíše jde o to připravit něco, co "neděláte každý den". Například pečené sele, jesetera nebo kachnu s jablky. Podle Larisy Vasilievy začalo být v některých rodinách módní řídit se podle asijského lunárního kalendáře. "Říká se, že kdybyste zvolili hovězí, když nastupuje rok buvola, to zvíře si rozzlobíte," směje se Larisa Vasilieva. Příští rok je rokem draka, který asi dilemata kolem ruského vánočního jídelníčku nepřinese.

Co: nákup ruských specialit
Kde: prodejny Vlaštovka
http://www.ruske-speciality.cz

Tip: Tabule v carském stylu
Pokud chcete zažít skutečně bohatýrskou vánoční hostinu v carském stylu, zajděte do pražské restaurace Triton v hotelu Adria na Václavském náměstí. V rámci zážitkové kuchyně tam už několik let nabízejí pravoslavné vánoční menu. Má 12 chodů, mezi něž patří třeba ruské vejce s kaviárem či pelmeně se skopovým masem.


Vánoční večeře, jaká se podává například v GruziiGruzie: krůtí maso s ořechy

Speciální vánoční nabídku pro české jazýčky připravily i kuchařky z Gruzie, Arménie a Afghánistánu, které v rámci Ethnocateringu vaří tradiční jídla ze svých domovských zemí na různé společenské akce. Sociální podnik občanského sdružení InBáze Berkat zapojuje ženy, které musely odejít ze své země a výborně vaří. "V Gruzii je zvyk, že se návštěvy o Vánocích nehlásí dopředu, je proto třeba navařit spoustu jídla," vzpomíná Natela Kukava, která zúročuje své kuchařské dovednosti v Ethnocateringu. Do přípravy vánočního bažu, krůtího masa ve studené ořechové omáčce, se v Gruzii vždy zapojí celá rodina. Výrazná chuť tohoto jídla je daná ořechy, na kterých se nešetří. Krůtí maso je v Gruzii vzácné, a proto se připravuje právě o Vánocích.

Co: speciality arménské, gruzínské a afghánské kuchyně
Kde: http://www.ethno-catering.cz

Tip: Etnomenu
Vánoční menu Ethnocateringu je sestaveno z pokrmů pro sváteční příležitosti, které se jedí v Arménii, Gruzii či Afghánistánu. V nabídce je například arménské dolme, zelné listy plněné směsí z bulguru a restované zeleniny s bylinkovo-jogurtovým dresinkem, nebo afghánské bulani, jde o smažené placičky plněné pórkem s koriandrem, případně masem či bramborami a rajčaty. Sladkou tečkou na konec může být arménský eklér sweet: větrníčky z odpalovaného těsta plněné lehkým krémem a ovocem.


Krocan na vánočním stole v USAUSA: krocan a ovocný dort

Americká vánoční večeře začíná 25. prosince odpoledne - kolem třetí čtvrté. S Rusy mají Američané společný důraz na bohatě naložený stůl a spokojenost všech hostů. Důležité je zkrátka, aby všeho bylo hodně a aby si všichni pochutnali.

Spojené státy jsou zemí přistěhovalců a rodiny si do jisté míry udržují kulinářské tradice svých předků. Ty s italskými kořeny podávají mořské ryby a plody, Filipínci si zase spíše pochutnají na různých rolkách a nudlích se sójovou omáčkou a zeleninou. Nejoblíbenějším americkým vánočním jídlem je ale pečený krocan s nádivkou a k tomu bramborová kaše, brusinková omáčka a hromada dušené zeleniny. Menu je podobné jako na Den díkuvzdání. Oblíbenou alternativou krocana je také uzená šunka. A sladká tečka na závěr? Dýňový koláč se šlehačkou nebo zmrzlinou. K americkým Vánocům také patří ovocný dort. Jeho hlavní přísady jsou máslo, rum a sušené ovoce. "Hodně lidí ho koupí v supermarketu a přinese jako dárek, ale téměř nikdo ho pak nejí. Stal se tak již předmětem mnoha vtipů," říká Gerry Williams z Colorada. Přitom domácí ovocný dort je podle něho lahůdka.

Co: nákup amerických bonbonů či brambůrků
Kde: pražský obchod Candle Store
http://www.candle-store.cz

Tip: Candy canes
Cukrové tyčinky s příchutí máty ve tvaru zahnuté hole - candy canes - se v USA staly symbolem Vánoc. Slouží i k dekoraci stromků či výloh. Perníčky zase mívají tvar panáčků.

Jitka Polanská, Adéla Pospíchalová, spolupracovnice redakce