Může jít o jemnou omáčku nebo o ostrou směs celých hořčičných semínek. Může jemně pohladit po jazyku, nebo spálit jako oheň. Pořád jí ale říkáme stejně – horčice. I když jinak vypadá a jinak chutná, základ je ale u všech variant, co jich lidé za století existence snad nejrozšířenějšího dochucovadla na světě objevili, vždy stejný – semínka s přídavkem vody a kyselé chuti třeba v podobě octa nebo citronové šťávy.

Variant, které z těchto základních surovin vznikají, jsou desítky až stovky. Hořčicí nazýváme směsi obsahující celá zrnka i najemno rozemleté omáčky. Přesto s nadsázkou můžeme omáčku z hořčičných semínek považovat za jednu z prvních globálních lahůdek – už od starověku ji znají a kultivují od Evropy až po Čínu.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se