| Předplatné HN+ je zcela bez reklam.
 | Předplatné HN+ je zcela bez reklam.

Momos, to je pro mě chuť Himálaje. Tyhle knedlíčky připravované na páře jsou jedním ze základních pokrmů všech národů těchto hor, ať už Tibeťanů nebo Ladačanů. Poprvé jsem je měla u své tibetské známé Čimi v Le, hlavním městě severoindického Ladaku.

Čimi mívala malou restauraci v prvním patře domu na hlavním bazaru. Když jsem z Le odjížděla naposled, říkala, že se musí přestěhovat. Majitel budovy se rozhodl pronajmout prostory meditačnímu centru pro západní turisty.

Bylo mi z toho smutno, protože právě v nevelké kuchyni nad úzkými schody jsem se od Čimi naučila základy tibetského vaření. Právě tam mi na přivítanou vařila sladké patsa markhu se sušeným jačím sýrem a právě v tomto krcálku jsem vyrobila pod jejím vedením svoje první momos.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se