Marie Úlehlová-Tilschová v jednom ze svých prvorepublikových spisů o výživě napsala, že proso patří mezi odstrkované plodiny. Ač dříve oblíbené, bylo na českých stolech postupně nahrazeno bramborami. Autorka také připomíná, že zatímco v některých středomořských krajích se z prosné mouky peče levný chléb zvaný pane di miglio, u nás se proso nemele.

Pokud už se v kuchyni objeví a nezkrmí jej drůbež, má podobu malých kuliček zvaných jáhly. Já jsem se s nimi poprvé potkala v době, kdy jsem přestala jíst maso. Když jsem rodičům tu báječnou novinku, že se už netknu ani šupiny z kapra, oznámila, reagovali něčím mezi otázkou a konstatováním: Tak to si budeš vařit sama, cérečko...

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se