Že z hluboce zmrazených filetů a filé teče voda, je známá věc. Ostatně výrobci či distributoři se k ní na obalech výrobků přiznávají, pokud jí je přes 5 procent. Uvádějí, tedy musí uvádět, celkovou hmotnost výrobku a za ní v závorce hmotnost pevného podílu. Vypovídá to ale skutečně o tom, kolik vody mražená filé a filety obsahují? Časopis dTest při hledání odpovědi na tuto otázku otestoval 22 běžně dostupných výrobků.

Výsledky jsou alarmující, za vodu v některých případech zákazník zaplatí desítky až stovky korun, a to za značného přispění ministerstva zemědělství. Nejde ani tak o takzvanou glazuru, tedy tenký povlak vody, kterým výrobci rybí maso „potahují“, aby je chránili před poškozením při transportu a skladování. Nečiní-li obvykle více než 5 procent z hmotnosti balení, nemusí ji výrobce dokonce ani uvádět na obalu.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se