Z cukrové třtiny a cukrové řepy pochází bezmála sto procent světové produkce sacharózy (s cukrem z některých druhů palem a javoru cukrového se téměř nesetkáte). Zatímco jedna z plodin v posledních letech získává na dobré pověsti, ta druhá si získala přezdívku bílý jed. Je mezi nimi dostatečně velký rozdíl, aby odůvodnil investici do hnědého třtinového cukru?

„Jde o jednu a tu samou sloučeninu,“ říká Zdeněk Bubník. „Liší se jen jejich nevyčištěné formy – cukry surové. Hnědé nečistoty na povrchu krystalů sacharózy jsou v případě výroby ze třtiny chuťově i aromaticky příznivější.“ Vyplatí se tedy investovat místo 24 korun, což je cena bílého řepného cukru, zhruba 80 korun do kilogramu cukru třtinového?

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se