Už měsíc přibývá po celé Evropě zpráv o hovězích burgerech a lasagních vyrobených z koňského masa. Ve středu se mezi země, jejíž obyvatelé platili za hovězí, aby si mohli dát koně, zařadila i Česká republika. A to přesto, že koně na maso se tu prakticky neporážejí. „V České republice bylo v roce 2012 poraženo celkem 407 koní, a to na 49 porážkách,“ říká Josef Duben ze Státní veterinární správy s tím, že koňské maso pro přímou spotřebu se k nám spíše dováží.

Konina je marginální potravinou nejen u nás, ale i v řadě zemí, kde dnes řeší případy hamburgerů obsahujících více než třetinu tohoto druhu masa. O to více ohromí šíře podvodu, kterému byli spotřebitelé napříč celou Evropou vystaveni.

Je to podvod překvapivý. Natolik, že než si irský kontrolní úřad 16. ledna dovolil informovat o tom, že jeho testy odhalily ve výrobcích označených jako hovězí burgery až 30 procent koňského masa, provedl dokonce několik kontrolních přezkoušení. První výsledky inspektory ohromily tak, že si chtěli být jistí na více než 100 procent.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se