Název maces je odvozen z hebrejského maca. Jedná se o rovné, křupavé pečivo z nekynutého těsta, které židé tradičně pečou na paschu, neboli na pesach, jak se označuje jeden z největších svátků v židovském kalendáři. Slaví se v podobném období jako Velikonoce, i když na stejné datum připadá jen výjimečně. Přesto bývá někdy nepřesně označován jako "židovské Velikonoce".

Pesach je osmidenní oslava osvobození národa Izraele z egyptského otroctví a nekvašený maces je jedním ze symbolů tohoto svátku. Proč nekvašený? Po cestě totiž nebyl čas, aby vykynulo těsto, tudíž se každoročně po osm dní, po které trvá pesach, jedí macesy z nekynutého těsta.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se