Na okraji městečka Kraslice, téměř na hranicích s Německem, stojí budova jako vystřižená z publikace o industriální architektuře. V malé továrně se ještě před časem šilo spodní prádlo, teď haly prosvětlené velkými okny pomalu obsazují stroje, na kterých firma Bohemia olej lisuje olej ze semen ořechů, z hroznového vína nebo slunečnice.

A nejen z nich. Olej se dá lisovat prakticky ze všech semínek. Třeba i třešňových nebo jahodových. Je to jen otázka poměru mezi cenou a výkonem. U vlašských nebo lískových ořechů se dá bez toho, že by se surovina zahřála, získat zhruba padesát procent oleje, z horčičného semínka asi 25 procent, z dýně kolem dvaceti procent. Někdy jde proto kvůli ceně o olej pro opravdové fajnšmekry. „Například kilogram pistácie stojí téměř 400 korun, výlisnost za studena je mezi deseti a patnácti procenty,“ dává příklad Ladislav Hačecký, výkonný ředitel Bohemia olej.