Anketu Maurerův výběr Grand Restaurant letos vyhrála zámecká restaurace Piano Nobile hotelu Chateau Mcely, která se tak stala prvním vítězným podnikem ze Středočeského kraje.

Na druhém místě skončila pražská restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, třetí je restaurace Alcron v pražském hotelu Radisson Blu. Oba pražské podniky letos obhájily michelinskou hvězdu.

TOP 10 restaurací

1. Chateau Mcely, Piano Nobile Středočeský kraj - Mcely

2. La Degustation Boh?me Bourgeoise Praha

3. Radisson Blu, Alcron Praha

4. Bellevue Praha

5. Kalina Praha

6. Promenáda Karlovy Vary

7. Le Terroir Praha

8. Koishi fish & sushi Brno

9. Terasa U Zlaté studně Praha

10. Francouzská restaurace Art Nouveau Praha

Vítězná restaurace šéfkuchaře Jana Štěrby se nachází v lesích v severovýchodní části Středočeského kraje ve zrekonstruovaném zámku, který funguje jako pětihvězdičkový hotel.

"Z letošního vítěze mám velkou radost. Kromě toho, že jsou v Chateau Mcely kreativní, tak se zároveň snaží maximálně využívat místních surovin," uvedl zakladatel ankety Pavel Maurer.

Z mimopražských podniků se v první desítce ještě umístily restaurace Promenáda v Karlových Varech a brněnský podnik zaměřený na mořské speciality Koishi Fish & Sushi, který anketu vyhrál loni. "Díky Bohu nezůstávají ti nejlepší šéfkuchaři a restauratéři pouze v hlavním městě," podotkl Maurer.

Letošní ankety se zúčastnilo 1009 hodnotitelů, kteří během roku tajně a na svoje náklady hodnotili jednotlivé podniky z celé České republiky. Cílem průvodce, kterého Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán, je nezávisle hodnotit české restaurace a přinášet tak ověřené informace a tipy.