Tip

Potěší neobvyklé „signature“ drinky se zvláštní kombinací chutí – například thajského rumu, citronové trávy, likéru z liči a limetky v koktejlu s názvem Thajsko.

Z menu

Marinovaná žebírka      

Vepřová žebírka 72 hodin marinovaná, grilovaná s palmovým cukrem a glazé z citrónové trávy, servírovaná s okurkou a jarní cibulí   160 korun

Panang Curry s hovězími líčky             

Pomalu dušená hovězí líčka vařená ve voňavém, středně pikantním panang kari, původem z Malajsie, podávaná s citrónovým listem, praženými arašídy a s jasmínovou rýží   275 korun

Salát z krevet a avokáda             

Domácí salátek z krevet, avokáda, zeleného jablka, červené cibule, kešu oříšků a praženého kokosu, to vše promíchané s domácí chilli pastou “Nam Prik Pow” a zakápnuté limetovou šťávou   165 korun

Pad Thai      

Tradiční rýžové nudle “pad thai kai” s kuřecím masem, vajíčkem, tamarindovou omáčkou, pórkem, mrkví, posypané sójovými výhonky, arašídy, sušeným chilli a limetou  175 korun

Thajské restaurace v české metropoli jsou už několik let velmi populární, ale většina z nich nabízí evropskou verzi této asijské kuchyně. Nový podnik na pražské Národní třídě se vydal jinou cestou. Angažoval „thajskou babičku“ Ratanu Phomprasit z Bangkoku, která vařila už v Šípkově legendárním Arzenalu a měla by být zárukou autentické thajské kuchyně.

Vaří se zde podle opravdu vyzkoušených receptů, nepoužívají se žádné glutamáty ani bujónové náhražky (to se ostatně děje často i v samotném Thajsku) a kuchaři si také vyrábějí vlastní kari pasty či thajské dresinky, což je u nás spíše ojedinělé.

Zřejmě největším pokladem místní kuchyně je jedinečné domácí pannang kari, které pro Café Buddha namíchala slavná šéfkuchařka Sofia Smith (v Praze vařila mimo jiné v Sanshu Paula Daye), když spojila thajský a malajský recept. Pannag kari zakápnuté trochou kokosového mléka je středně pálivé a podává se s křehkými, pomalu dušenými líčky a chuťově představuje zřejmě nejlepší a nejlahodnější kari ve městě.

Marinovaný poklad

Thajská kuchyně je pověstná svými výtečnými polévkami (pokud ochutnáte tradiční Tom Yam, připravte se na hodně pálivou verzi, kterou bez problémů zvládne jen každý desátý) a také nejrůznějšími saláty.

Za zkoušku stojí thajská klasika v podobě Papaya salátu, ale ještě oblíbenější je v Café Buddha skvělý salát s avokádem s tygřími krevetami. Nádherně vyladěná kombinace překvapí svou jemností a lahodností.

Dalším bestsellerem je Pra kung, což jsou blanšírované tygří krevety s domácí thajskou omáčkou a citronovou trávou podávané na lžíci jako „jednohubka“. Pro milovníky jednodušších chuťových kombinací poslouží kuřecí stehýnka marinovaná v kokosu, naopak příznivci rustikálních jídel budou zcela jistě nadšeni z famózních žebírek, marinovaných 72 hodin ve speciálním koření.

Morava nebo Francie

Vinná karta není příliš obsáhlá, ale nabízí celkem hezká vína s výrazným zastoupením Moravy. Z tuzemských vín se k thajské kuchyni hodí třeba minerální vlašský ryzlink od Volaříka či velmi povedený sauvignon od Milana Sůkala z Poddvorova. Exotická jídla také krásně doprovodí chardonnay z chilského vinařství Cono Sur či nádherně svěží a současně minerální chablis Louis Jadot.

Od tohoto prvotřídního burgundského vinaře je v nabídce také Chassagne Montrachet 2009, exklusivní víno s nádhernou citrusovou vůní a dlouhou minerální chutí. Z červených vín můžeme opět vybírat hlavně z Francie, třeba krásné a stylové Bordeaux Reserve Mouton Cadet Graves z ročníku 2010. Skvělým doprovodem k thajským jídlům je ovšem i populární thajské pivo Singha.

Podívejte se na oblíbené ingredience majitele Café Buddha Štěpána Návrata:

Café Buddha

Byznys a firemní klientela ocení vzdušné designové prostředí i příjemný personál (cizinci ocení služby rodilého anglického mluvčího), který perfektně poradí s výběrem vhodného thajského jídla – zvlášť s ohledem na požadovanou pálivost.

Rozhovor s šéfkuchařkou: Ratana Phomprasit

Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?

Nevydal by jídlo, které by neochutnal a za kterým si stoprocentně nestojí.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Těch je spousta, ale thajský salátek Som Tum se sušenými krevetami je pro mě jako svíčková se čtyřmi pro Čechy.

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?

S lítostí musím konstatovat, že pražské restaurace obecně jsou stále v hrozném stavu. Osobně mám velmi ráda restauraci V Zátiší, kde oběd či večeře nabízejí opravdu krásný kulinářský zážitek.                

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se