Milovníci dobrého jídla vyzdvihli Francii na piedestal. Ale v místních restauracích jsou nyní tak běžná předpřipravená jídla, polotovary a pokrmy ohřívané v mikrovlnné troubě, že se úřady rozhodly zavést novou nálepku pro šéfkuchaře připravující si jídla sami. Informovala o tom agentura AFP.

Od úterý budou moci francouzské restaurace vyvěsit logo Fait maison – domácí nebo doma dělané – na dveřích podniku, pokud se všechny podávané pokrmy vaří od základu v jeho kuchyni. Anebo budou moci takto označit ta jídla v jídelníčku, která se připravují na místě.

"Cílem této vyhlášky je ocenit kuchařské umění, ocenit know-how tím, že zákazníkovi dáme jednoduché a spolehlivé informace," řekla AFP ministryně pro záležitosti spotřebitelů Carole Delgaová.

Větší část nové vyhlášky se točí kolem toho, které potraviny je možné použít a jakým způsobem, aby stále mohlo být jídlo označeno za domácí.

Výjimky platí například pro takové předpřipravené produkty, jako je chléb, těstoviny, sýr či víno, ale nikoli například pro mražené hranolky nebo hotové omáčky.