Z nabídky

Grilované kalamáry plněné parmezánem a pršutem 310 korun

Chobotnice pečená na tradiční způsob s brambory, paprikou, cibulí a česnekem 39

Pita se zelím a sýrem 95 korun

Brudet připravený z úhořů a žabích stehýnek 315 korun

Tip

Mezi dezerty kraluje koláč s uzenými fíky či slavný krémový řez kremšnita.

Luka Lu patří k nejoblíbenějším "balkánským" restauracím v metropoli. Hosty hned po příchodu překvapí kouzelné prostředí připomínající svět naivních obrazů "jugoslávských" umělců, v němž je všechno tak trochu naruby. Bohatý interiér nabízí spoustu vjemů, včetně bláznivého stropu a stěn posetých nejrůznějšími artefakty.

A stejná je i místní kuchyně: pestrá, bohatá a opulentní. Skvělá je například měkoučká chobotnice či delikátní kalamáry plněné parmezánem a pršutem, potěší tradiční pljeskavica či třeba pikantní pomazánka ajvar, která se podává ještě před předkrmy k olivám a domácímu chlebu.

Koláč z listového těsta

Na začátek prosince připravil majitel podniku Veso Djorem zajímavý gastronomický zážitek, neboť v restauraci budou představeny kulinářské speciality z Hercegoviny. Jednou z velkých specialit v Česku spíše neznámé republiky (a samozřejmě celého Balkánu) je slaný "koláč" pita, který se prodává ve stovkách pouličních bister a je stále mimořádně oblíbený.

Pita se připravuje z listového těsta, které se plní různou náplní, třeba sýrem, špenátem či masem. Pak se dlouhý "had" zatočí do spirály, vloží do pekáče a nechá se upéct. Především špenátová či sýrová pita je úchvatná.

Úhoř z ústí řeky Neretvy

Druhým národním jídlem je brudet, legendární balkánská rybí polévka, či spíše rybí "guláš", který se připravuje v mnoha variacích. V Luka Lu ho budou nabízet ve značně gurmánské podobě, neboť bude připraven z masa úhořů z ústí řeky Neretvy, kde se mísí sladká a slaná voda, a současně ze žabích stehýnek.

Na menu bude také jehněčí maso pečené pod pekou, což je tradiční balkánský způsob, kdy se maso ve zvláštním hrnci současně peče a dusí, díky čemuž je mimořádně měkké a šťavnaté. Navíc se bude podávat jehněčí z pastvin umístěných nedaleko Jadranu, jejichž tráva je plná soli a jódu z moře, což se promítá do unikání chutě tohoto masa.

Připravte si a ochutnejte bosenskou pitu se sýrem a špenátem:

Připravte si a ochutnejte bosenskou pitu se sýrem a špenátem

Domov slunce a vína

Hosté gastronomického festivalu mohou ochutnat také dva druhy vyhlášených domácích sýrů. Jeden z nich se nakládá do kameninových hrnců s olivovým olejem, zatímco druhý zraje v měchu z ovčí kůže. Součástí festivalu, který probíhá od čtvrtka 3. prosince do neděle 6. prosince, bude také výstava fotografií s názvem Hercegovina, domov slunce a dobrého vína, která navodí tu správnou balkánskou atmosféru.

Co znamená Kameno

Prezentaci gastronomických pokladů z Hercegoviny doprovodí tamní vína z populárního vinařství Citluk u Mostaru, které patří mezi nejznámější vinařství Bosny a Hercegoviny. Vedle slavné autochtonní odrůdy Žilavka, která dává jiskrná bílá vína, a dalších populárních odrůd Blatina a Vranac, připravuje vinařství zvláštní víno s názvem Kameno.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se