Ústřice jejich pověst předchází. Jsou symbolem luxusu a bonvivánství – ocení je prý jen ty nejvytrénovanější jazyky. Důležitost přílivu a odlivu a údajné afrodiziakální účinky jim pak dodávají na romantičnosti.

Doba se však mění a ústřice přestávají být nedostupnou delikatesou. I když se jejich cena stále pohybuje průměrně kolem 500 korun za tucet kusů, na chuť jim přichází stále více Čechů. "Nárůst je enormní. Za posledních pět let to je ve stovkách procent. Největší zájem je v Praze a velkých městech. Během sezony se ústřic v Čechách sní odhadem asi 50 tisíc kusů za měsíc," říká Jitka Vondráková ze společnosti Delway, která ústřice a mořské plody do Česka dováží. "Na ústřicích totiž rychle vzniká závislost," dodává s humorem.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se