"Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi vinařem" – to by mohlo být heslo sedmatřicetiletého Australana Mika Mazeyho, který už sedm let učí české znalce vína, jak se dorozumět v zahraničí. Na konci minulého roku pro ně dokonce sepsal učebnici, která jako první na světě provází v angličtině vinařským uměním jak odborníky, tak milovníky kvašeného moku.

"Jen chuť lze v angličtině popsat desítkami výrazů. Ten, kdo chce své víno dostat do světa, ho musí nejprve umět dokonale popsat," vysvětluje jeden z autorů knihy Wine Words Mazey. A není to jen o chuti  každý vinař dobře ví, že víno lze charakterizovat nespočtem vlastností. Vše začíná už u samotné půdy a klimatu oblasti, kde se nachází vinice. Pojmy, kterými se popisuje tzv. terroir, ale donedávna ovládal jen málokdo. A tak vznikl nápad napsat učebnici, která by vinařům po celém světě pomohla k tomu, aby si rozuměli.