Polévka, to je Grund…

… ale asi ne v podniku s tímto názvem, napadlo Gourmetgurua poté, co pln očekávání vešel dovnitř. Ve strohém prostoru v Myslíkově ulici v Praze na něj v půl jedné odpoledne, tedy v době, kdy v Česku vrcholí čas obědů, "čekaly" už jen dvě polévky. Jedna průhledná a jedna zahuštěná. Bohužel ani Gourmetguruův čich si nepřišel na své, když musel "inhalovat" odér z mixu zapečených hub, bujonu a přepáleného tuku. Gourmetguru si přesto dodal kuráže a s nadějí na "něco čerstvějšího" si objednal salát s kuřecím masem. A vyčkával. Protože však neměl moc času, požádal po pár minutách čekání obsluhu o zabalení jídla s sebou. Dostalo se mu poněkud nevrlé odpovědi, že zákazník ale musí počítat se zdržením. Gourmetguru nechtěl obsluhu dál zneklidňovat a salát, který k jeho radosti lépe chutnal, než vypadal, nakonec raději snědl na místě. Ovšem do takového "gruntu" se už nikdy nevrátí.

Patálie se Zavěšeným kafem

Před pár týdny Gourmetguru zabloudil na Hradčany a napadlo ho, že se zastaví v ikonické hospůdce U Zavěšenýho kafe na Úvoze, kde platí zvláštní zvyk. Kromě vlastní útraty můžete zaplatit i kafe navíc a nechat ho tu "zavěšené" pro kamaráda nebo kolemjdoucího, který nemá dost peněz. Namísto legendárního podniku, kde se scházeli starousedlíci z Malé Strany a okolí Hradu, ale našel jen vzkaz s tím, že kavárna už tu nefunguje a hosté ji najdou v Loretánské 13. Už zase stěhování? Gourmetguru si podnik pamatuje, když ještě sídlil na Radnických schodech pod Hradem. No dobrá, řekl si a prošel strmým průchodem mezi domy o blok výš a nové Zavěšené kafe našel. Prošel klenutým interiérem a dostal se na velkou terasu s fantastickým výhledem na Petřín, Strahovský klášter a zahradu nemocnice sester boromejek. Usadil se k poslednímu volnému stolku, aby se tu trochu porozhlédl. Místo starousedlíků a umělců se tu hemží švitořící turisté a nabídce napsané na tabuli vévodí Caesar salát. Tedy naprosto univerzální jídlo, které nikoho neurazí a dát si ho může kdekoliv na světě. Gourmetguru by si rád objednal aspoň to pověstné kafe, ale obsluha jako by ho neustále přehlížela. Nad zaklapnutým jídelním lístkem seděl už dobrých 20 minut a docházela mu trpělivost. Veškeré nadšení z nového prostoru ho přešlo. Proto se sebral, seběhl zpátky na Úvoz a zapadl k Zeleným kamnům. Tedy do jiné starousedlické hospůdky, která si ale i nadále drží svůj šarm. Kávu a pro jistotu i dvojku bílého vína mu srdečná číšnice donesla vmžiku. Vždycky zamrzí, když tradiční podnik s nezaměnitelným geniem loci nahradí průměrná turistická občerstvovna.

Zbývá vám ještě 20 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se