Ačkoli v Česku nemáme moře, rybí pochoutka sushi se mezi Čechy těší stále větší oblibě. Svědčí o tom množství specializovaných restaurací, kterých rok od roku přibývá. Sushi v doslovném překladu sice znamená "kyselá rýže", což nezní příliš lákavě, i přesto je jednou z nejoblíbenějších mezinárodních kuchyní u nás právě ta japonská. A druhů sushi je nesčetně.

"Mezi našimi hosty vedou hlavně tradiční maki rolky a nigiri. Oblíbené jsou California maki s kaviárem, Philadelphia maki se smetanovým sýrem či tradiční Sake maki s lososem," říká Jan Hrnčíř z restaurace Sushi Planet, podle kterého mají čeští zákazníci jasné oblíbence – jsou jimi právě maki, tedy rýžové rolky s rybím masem nebo zeleninou v řase nori, dále nigiri, válečky rýže s pečlivě naaranžovanou rybou na vrchu. Stále populárnější jsou i svěží exotické fusion rolls, připravované nejčastěji se salátem a v rýžovém papíru, nebo "obrácené sushi" uramaki, které řasu nori skrývá uvnitř.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se