Retro je v módě, ale není retro jako retro. V gastronomii není mnoho důvodů vracet se do dob, kdy labužnický ráj tvořily socialistické stravovací normy nastavené v národním podniku RaJ (Restaurace a jídelny). Není ale pravda, že by všechno bylo špatně, někde se dalo najíst lépe, jinde hůř, ovšem podstatou závodních kuchyní a hromadných stravovacích zařízení bylo především zasytit.

Ruská vejce a roštěnka

Jídelny i s jejich UHO (univerzální hnědá omáčka), vodovou rajskou, vysušenými rýžovými nákypy, hrachovou kaší s konzistencí tuhnoucího betonu nechme nyní stranou. A nahlédněme do tehdejších restaurací. Předkrmům kralovala ruská vejce a šunkové rolky, které ladily chutě pro všechny ty katovy šlehy, frankfurtské, cikánské hovězí pečeně, roštěnky i vynalézavé špízy s masem, často tuhým jako broky…

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se