Říká se, že svatý Martin přijíždí na bílém koni, jenomže kdopak si ještě vzpomíná, že bychom 11. listopadu měli bílo od prvního sněhu. Zato vůně hus a cinkání skleniček s mladým vínem se nesou krajem s nabývající intenzitou. Svatomartinská tradice je zpět i s husou a oslavami prvních vín nového ročníku.

Na talíři i pod hlavou

Mladá, dobře vykrmená husička na pekáči však není jen svatomartinskou specialitou. Na stůl dřív přicházela často. S podzimem nezřídka i o nedělích a samozřejmě ve svátek. Typickým jídlem byla například už v září na svatého Václava, patrona české země, který je zároveň ochráncem všech pivovarníků a vinařů. I tady bylo proto logicky nezbytné, aby byla dobře zalitá pivem nebo vínem.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se