Pozor, tuhle specialitu nevynalezli Francouzi, jak naznačuje její název. První zmínky o podobném kulinářském výtvoru se objevily už v antickém jídelníčku − ve čtvrtém století v kuchařské knize Apicius. Starší chleba se máčel v mléku a potom smažil na másle či oleji. Ve Francii mu říkají pain perdu, což v překladu znamená ztracený chléb.

Pod vznešeným názvem se ukrývá velmi prostý pokrm, jejž známe od našich babiček. Pravděpodobně vznikl proto, že lidé nechtěli plýtvat jídlem. Starý bílý chleba namočili do směsi vajíčka s mlékem a osmažili na másle. Dnes ho kuchaři umí vylepšit a z obyčejných surovin vyčarují specialitu, na kterou se zákazníci rádi vrací.

V pražské restauraci Maso a kobliha, kterou provozuje šéfkuchař Paul Day, ho nabízejí se slaninou, javorovým sirupem a avokádem. "Do směsi vajec a mléka dáváme vanilkový cukr, k tomu opékáme slaninu, vše přelijeme javorovým sirupem a jako poslední přidáme trochu avokáda rozmixovaného s kondenzovaným mlékem," popisuje recept zástupce šéfkuchaře Milan Pekárek.

jarvis_586e5ae0498e711a2f0d6b11.jpeg
Zázrak jednoduchosti: staré pečivo namočené ve směsi mléka a vajíčka. A pak hned na pánev.
Foto: Tomáš Tesař

"Zní to nezvykle, lidé nejdřív nevědí, co od toho čekat. Přece jenom na kombinaci sladkého a slaniny nejsou moc zvyklí. Ale když si tohle jídlo objednají, chválí ho," dodává.

Francouzský toust si zde hosté dopřávají nejčastěji ke snídani. V jídelním lístku ho ale nehledejte. Zařazují ho do denní nabídky, když ji chtějí obměnit. "Dáváme ho většinou na brunche a snídaně," říká Pekárek. Pro ozvláštnění menu však už v restauraci dělali i císařský trhanec se slaninou.

Pečivo si v podniku připravují každý den čerstvé. Na francouzský toust používají den staré bramborové housky, ale vyhovující jsou i dva dny staré. "Starší pečivo tolik nenasákne směs vajíčka a mléka, což je pro tuhle specialitu lepší," vysvětluje zástupce šéfkuchaře.

Francouzský toust se může připravovat na všechny možné způsoby. Jak na sladko, tak na slano. Příjemnou kombinací je například verze s čerstvým ovocem.