Špejle Gourmetguru v kuchyni využívá, když připravuje špízy. Nedávno ho však překvapilo bistro Špejle v pražské Jindřišské ulici, které od otevření na přelomu roku na dřevěných tyčkách servíruje veškerá jídla. Snídaně, svačiny, obědy i večeře. "Inspirovali jsme se španělskými 'pinxtos', to jsou v podstatě jednohubky na špejli či párátku," objasnil Gourmetguruovi Jan Braniš, společník a manažer restaurace, jak nápad vznikl.

Podnik spoluvlastní majitel Bugsy’s baru Václav Vojíř. "Špejlové menu" tak můžete zapít působivým ginem Bugsy’s DNA, který sestavil dvanáctičlenný tým jednoho z nejúspěšnějších českých barů pod taktovkou Martina Žufánka a který si jinde než ve zmíněném baru (nebo ve Špejli) nedáte.

V bistru Špejle ochutnáte třeba minihamburger, řízky se salátem, chlebíčky nebo štrůdl – to všechno v "jednohubkovém" provedení. Vtipné podání v Česku oblíbených jídel, nemyslíte? Neobvyklý je i způsob, jakým se za jídlo platí – jedna špejle stojí 29 korun, při placení se prázdná dřívka sečtou.

Gourmetguru si dal "špejlová" rajčata s mozzarellou, lososa a miniburger, poté na doporučení obsluhy vyzkoušel nový dezert – variaci na makronku s borůvkovým krémem, vše připravil šéfkuchař Josef Pleskač. Podnik funguje dokonce i jako malá pekárna, z níž si Gourmetguru domů odnášel bagetu.

"Nezatoulá se" občas nějaká prázdná špejle? neodpustil si Gourmetguru malé rýpnutí. "Šli jsme do toho s vírou, že Češi nejsou takoví, jak se o nich říká, a budou s námi hrát fair play. Zatím se naše představa plní," ubezpečil ho však Jan Braniš s klidem.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.