Uplynul týden od chvíle, na kterou netrpělivě čekala evropská gastronomická scéna – Michelinský průvodce zveřejnil seznam doporučovaných restaurací pro rok 2017. Ocenění nově získala karlínská restaurace Eska patřící pod Ambiente. Zjišťovali jsme, co se tím v podniku změnilo, jak se ocenění odrazilo na návštěvnosti i to, zda je káva Bambi z liberecké pražírny Nordbeans, připravená speciálně pro Esku, pořád stejně dobrá. Je.

Ocenění Bib Gourmand, které Eska získala, průvodce uděluje za "výjimečné jídlo za rozumnou cenu". Eska, jejíž kuchyni vede šéfkuchař Martin Štangl, nabízí například bochník chleba za 80 korun, snídani v průměru za 200 korun a oběd za 400 korun.

"Předpokládáme, že pro michelinské komisaře je zásadní to, co je na talíři. Proslýchá se, že je pro ně důležitá lokálnost surovin, prý mají rádi kratší menu a tradiční národní kuchyně v moderním provedení," odhaduje generální manažer Esky David Marek, který věří, že v michelinském úspěchu hrála roli i spolupráce s českými dodavateli a kvalita obsluhy.

Ihned po zveřejnění výsledků se na sociálních sítích zvedla vlna gratulací, povzbuzování a sdílení a podle slov Šárky Hamanové z Ambiente doznívá dodnes. "Příspěvky o ocenění jsou vůbec nejúspěšnější posty, které jsme na Facebooku Esky kdy měli. Díky sdílení a lajkům jsme oslovili bezmála 60 tisíc lidí a přibyla nám spousta fanoušků," říká.