Moderní vinařství Johann W v Třebívlicích už dokázalo své nesporné kvality, teď je na řadě noblesní restaurace Ulrika, která by se měla podle přání majitelů vyšvihnout mezi gastronomické špičky regionu.

V nádherné krajině sopek Českého středohoří, jež obklopují slavné Třebívlice, se všechno točí kolem legendárního milostného příběhu, jehož aktéry byli německý básník Goethe a třebívlická baronka Ulrika von Levetzow. Zatímco první dal jméno tamnímu vinařství, po mladé šlechtičně zase pojmenovali restauraci.

Tip:

Při návštěvě restaurace Ulrika rozhodně ochutnejte vína Johann W.

Před nebo po obědě si udělejte výlet na nedaleký hrad Házmburk, na jehož svahu má vinařství Johann W své vinice.

Pocta českým rybám

Šéfkuchař podniku Jan Sochor je fanda do lokálních produktů a pravidelně objíždí farmáře v okolí Třebívlic, od kterých bere maso i zeleninu. A hlavně se jako jeden z mála českých šéfkuchařů důsledně věnuje sladkovodním rybám, které jsou v české gastronomii stále velkou popelkou.

Na jídelním lístku tudíž pravidelně najdete okouny či štiky, přičemž způsob přípravy i přílohy se střídají. Na jaře ji šéfkuchař připravoval v solné krustě, což je ideální způsob, neboť štika je poměrně suchá a díky této úpravě si udrží autentickou chuť jemného rybího masa.

Z nabídky:

1. Kulajda, pošírované vejce, lišky

75 Kč

jarvis_59132d89498ef4a7ddfeec3a.jpeg

2. Okoun říční, zelené petrželové pyré, glazovaná karotka, vinná espuma

195 Kč

jarvis_59132d89498ef4a7ddfeec3e.jpeg

Hlava i ocas na talíři

Potěšila také sezonní příloha v podobě bílého i zeleného grilovaného chřestu. Druhou volbou je pečené filátko lahodného okouna, jenž pro řadu milovníků ryb představuje vůbec nejchutnější sladkovodní rybu, přičemž v tomto případě potěšila i působivá prezentace, kdy na talíři byla vedle samotného masa také rybí hlava a ocas.

Chuťově vybroušená kulajda

Další vyhlášenou specialitou podniku je tradiční kulajda s liškami a zastřeným vejcem, v níž samozřejmě nechybí čerstvý kopr. Kulajda přichází v poslední době do módy a řada šéfkuchařů ji považuje za nejlepší českou polévku.

V aktuální nabídce je také chřestová polévka či pečený chřest s pošírovaným vejcem. Další oblíbenou stálici představují pečená hovězí žebra, která doplňují nejrůznější speciality z přeštických prasátek, třeba ovar netypicky podávaný ve vývaru s kořenovou zeleninou.

Nejlepší vinařství Čech

Samotné vinařství se rozjíždělo poměrně pomalu, ale po příchodu zkušeného enologa Martina Nesvadby se v Třebívlicích začala dělat kvalitní vína, která v současné době patří na špičku českého vinařství − tentokrát míněno jako vinařská oblast Čechy.

Potěší bílá vína, terroir samozřejmě svědčí Rýnskému ryzlinku, povedený je i Sylván a hlavně "velké bílé" v podobě cuvée Johann W 2013, vína s výraznou chutí a příjemnou minerální slaností. Vydařená jsou ovšem i červená vína, ať už je to Modrý portugal s vůní hořké čokolády a s chutí sušeného ovoce či Svatovavřinecké, které zrálo na sudu a překvapí příjemnou ovocnou chutí.

Největší zážitek nabízí červené cuvée Johann W, postavené převážně na odrůdě Pinot Noir, komplexní víno s dlouhou dochutí. Bohužel ročník 2013 je ve vinařství již vyprodán a můžete ho ochutnat pouze ve vybraných restauracích.

Podívejte se, jak v restauraci Ulrika připravují candáta s chřestem:

Ochutnejte candáta s chřestem. Šéfkuchař vám prozradí recept

Šéfkuchař Jan Sochor ze zámeckého vinařství Johann W. v Třebívlicích nám ukázal, jak dělá candáta s chřestem, hráškem a mrkvovým pyré.

Rozhovor s šéfkuchařem: Jan Sochor

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

V kuchyni se určitě neobejdu bez svého kuchařského týmu, ten je pro mě tím nejdůležitějším. Bez sporáku by to také nešlo, ale zbytek věcí se dá oželet. Vždy se to dá nějak vymyslet a to mě baví. Já osobně totiž velice rád improvizuji, ale samozřejmě s mírou. Jak se říká, s ničím se to nemá přehánět.

Adresa:

Restaurace Ulrika

Masarykova 200
Třebívlice
www.johannw.com

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete? A proč?

Nejraději pracuji se surovinami, které jsou neobvyklé nebo s nimiž jiní šéfkuchaři tolik nepracují. Mám rád originalitu a té se snažím držet i u nás v restauraci Ulrika. Ale že bych měl mezi ingrediencemi konkrétně nějakého favorita, to se říct nedá.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Vždy rád zajdu například do Amuse Restaurant v Hodkovičkách v Praze. Troufám si říct, že v této restauraci se dá doporučit úplně vše. K mým oblíbeným podnikům patří také žižkovský Miminoo Garden Restaurant, kde bych doporučil zejména nabídku z grilu a vitríny.