Pravého sýra camembert, kterého se pod tímto jménem ve Francii ročně vyrobí 360 milionů kusů, jsou jen čtyři miliony – tedy zhruba jedno procento. Získat oficiální status "Camembert de Normandie" není jednoduché. A bude ještě hůř. Malí výrobci tohoto druhého nejoblíbenějšího sýra ve Francii jsou čím dál více vytlačováni z trhu, píše agentura Bloomberg.

Opravdový Camembert z Normadie, jehož kořeny sahají až do roku 1791, musí být vyroben z nefiltrovaného mléka s nejméně 38procentním podílem tuku. A toto mléko musí pocházet od krav z francouzské Normandie, které jsou krmeny určitým způsobem. Přísná pravidla platí i pro zpracování mléka.

Protože ale výroba je čím dál průmyslovější, jen velmi málo sýrů s označením camembert odpovídá přesně regionálnímu označení. Jsou už vlastně jen tři malí výrobci, kteří dělají tento sýr přesně podle původních podmínek: La Ferme du Champsecret, Domaine de Saint Loup a Fromagerie Durand. Mají vlastní krávy a vlastní výrobu sýrů.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se