Čas od času se nějaký ten superzdravý trend dostane do popředí − jednou jsou to sirupy, bylinkové medy, domácí limonády, pak se zase suší, vymrazuje, konfituje, mixuje a odšťavňuje… Ale proč ne. Proč by člověk neměl v duchu starých tradic, či naopak za pomoci nejnovějších technologií, ideálně v kombinaci obojího, využívat to nejlepší z přírody. Tělu takovou potravou odlehčí a zároveň dodá vše potřebné. A kdo v poslední době nefermentuje, nekvasí, jako by nebyl.

Kouzlo pickles

Není to nic nového pod sluncem, hrnec zvaný kvašák ještě najdeme na každé druhé půdě, tedy pokud se znovu v domácnosti nepoužívá. Kvašené okurky a kysané zelí jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku po staletí. Ještě naše babičky přesně věděly, jak na to. My už ne. Tedy donedávna. Než se domácí pickles, jak se také říká kouskům kvašené zeleniny, staly tématem gastronomických fór a koníčkem mnoha moderních hospodyněk. Důvodem je návrat k jídelníčku respektujícímu roční doby a reagujícímu na potřeby našeho těla, které lze pokrýt z místních zdrojů.