Zatímco italskou restauraci najdete téměř na každém rohu, řeckých podniků je u nás velmi málo. Jedna z ověřených stálic funguje už léta v pražských Dejvicích.

Ať počítáme, jak počítáme, na vyjmenování čistě řeckých taveren v české metropoli bohužel postačí prsty jedné ruky. A přitom lehká a zdravá řecká kuchyně je právě v horkých dnech mimořádně lákavá. Sázkou na jistotu je dejvická Kavala, jež během léta disponuje i příjemnou terasou.

Tip:

Mezi dezerty kraluje řecký cheesecake podávaný s domácí marmeládou z granátového jablka.

Bohatá kolekce mezze

Majitel a šéfkuchař Kavaly Janis Asarlidis klade důraz na tradiční receptury, jeho kulinární nabídka je ovšem mnohem pestřejší než v běžné řecké taverně. Vedle musaky, špízu či bifteků, připravených z kořeněného mletého hovězího masa, zde totiž najdete spoustu zajímavých delikates z řeckých regionů. Doporučujeme hlavně ryby a plody moře, které můžete ochutnat v degustačních porcích v rámci malých řeckých předkrmů zvaných mezze. Jednou z oblíbených pochoutek jsou malé chobotničky připravené na víně a medu, které překvapí jemnou a lahodnou chutí, ještě o fous chutnější jsou ovšem pečené kalamáry servírované s omáčkou připravenou z jiker. Milovníci klasických chobotnic se mohou rozhodnout mezi chobotnicí na grilu nebo chobotnicovým tatarákem.

Z nabídky:

1. Chobotničky na víně a medu

150 korun

jarvis_5965eb71498eda17d9ac39f6.jpeg

2. Špíz z malých krevet

155 korun

jarvis_5965eb72498eda17d9ac39fa.jpeg

3. Hovězí biftečky

110 korun

jarvis_5965eb72498eda17d9ac39fe.jpeg

Hlemýždi nebo jehněčí brzlík

Za ochutnání však rozhodně stojí i vynikající jehněčí brzlík připravený na grilu, který pravděpodobně nikde jinde v Praze neochutnáte. A doporučujeme také šneky připravené na krétský způsob − tedy s rajčaty, tymiánem a červeným vínem (jen málokdo ví, že i Řekové šneky milují a právě na Krétě patří vaření hlemýždi k nejoblíbenějším pokrmům). Příjemně překvapí i čerstvá makrela připravená v červené omáčce s rajčaty a chilli papričkami − tučnější, chuťově výrazná ryba krásně souzní s hutnou omáčkou a dokazuje, že rybí maso nemusí skončit pouze na grilu.

Zachráněná odrůda

V Kavale jsou k dispozici výhradně řecká vína, která však patří k tomu nejlepšímu, co se v helénské republice vyrábí. Přestože řečtí vinaři produkují hlavně výtečná červená vína, vybrali jsme pro vás na léto tři zajímavá bílá vína, která rozhodně stojí za ochutnání. Prvním z nich je víno z ostrova Santorini, příjemně minerální, harmonické víno krásně doprovodí rybí speciality. Pokud hledáte svěží víno na celý večer, doporučíme Ninemos z vinařství Lafkiotis, které patří k vyhlášeným řeckým vinařstvím zaměřeným na výrobu vín v moderním stylu. Víno je příjemně ovocné a perfektně sedí k letním večerům a středomořské kuchyni. A pozornosti by rozhodně nemělo uniknout ani legendární víno Malagousia, připravené ze ztracené antické odrůdy, kterou zachránil před absolutním zánikem profesor Logothetis ze Soluňské univerzity, když našel staré klony v horských vesnicích a z nich začal připravovat mimořádně zajímavé víno.


Rozhovor s šéfkuchařem: Janis Asarlidis

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

Bez sušeného oregana z Řecka. Toto koření je velmi specifické, protože je to naše místní odrůda a nesbírají se jen listy, ale celé špičky rostlin předtím, než rozkvetou.

Adresa:

Restaurace Kavala

Charlese de Gaulla 5
Praha 6
www.kavala-praha.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete? A proč?

S mletým masem, které mi umožňuje různé kombinace chutí a šťavnatosti. Připravuji si je samozřejmě sám, obvykle používám hovězí krk a krkovici z iberijského prasátka, díky čemuž mají naše tradiční řecké "biftečky" fantastickou chuť.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

V současné době bych je asi vzal do mého oblíbeného vietnamského rodinného bistra v Dejvicích, kam chodím na jejich výtečnou polévku Pho, tedy poměrně silný hovězí vývar s nudlemi a klíčky, který je jednoduchý a přitom prvotřídní.