Už na přelomu 19. a 20. století sloužila budova restaurace Domov jako přepřahárna a občerstvovací stanice pro vozky, kteří cestovali do Polska a Německa. Připomínají to internetové stránky podniku pod Ještědem, kam jsme zavítali na oběd s Pavlem Jandurou, jednatelem společnosti Liberecké strojírny. Ta vyrábí velkopekárny a stejně jako občerstvovna Domov má za sebou téměř stoletou historii.

"Založili ji Němci někdy okolo roku 1920 a už tehdy vyráběla pekařská zařízení. Za komunistů fungovala ve stejném oboru jako vývojové středisko a po revoluci ji zprivatizovaly tři rodiny, naše je jednou z nich," popisuje v krátkosti vývoj firmy statný sedmatřicátník. Kdysi hrál hokej, ale teď nemá na sport moc času. Hodně cestuje a spoustu hodin stráví v letadle nebo v autě. Liberecké strojírny totiž prodávají velkopekárny do nejrůznějších zemí světa.

Klient nám dá do ruky kus pečiva a řekne, že toho chce péct 20 tisíc kusů za den. A my navrhneme linku, která to dokáže.

"Nedávno jsme dodali dvě linky do Chile, další připravujeme do Ghany, veliká linka na bagety poputuje do Alžírska," vyjmenovává jednatel firmy s asi 50 zaměstnanci.

Zakázka vypadá většinou následovně: "Přijdeme za klientem, on nám dá do ruky nějaký kus pečiva a řekne, že toho chce péct 20 tisíc kusů za den. A my navrhneme linku, která to dokáže. Všechny její součásti sami nevyrábíme. Jednotlivé díly − třeba sila na mouku nebo míchačky těsta − nám dodává několik českých i zahraničních firem. Kynárny, zařízení na tvarování rohlíků, pece či chladírny jsme ale schopni vyrobit sami."