Finestra v novém

Skupina La Collezione italského šéfkuchaře Riccarda Lucqueho zastřešuje pět bister a obchůdků s delikatesami, jež spojuje název La Bottega. Provozuje také restaurace a jedna z nich, La Finestra in Cucina, prošla začátkem července proměnou. V podniku otevřeném v roce 2009 a zaměřeném na maso z biofarem Itálie, Španělska a USA přibylo tmavších barev a nové jídelní stoly jsou z dubového masivu. Gourmetguru ocenil pohodlná sofa uspořádaná do komorních zákoutí. Změna se ale netýkala jen designu restaurace. Na jídelním lístku se představilo nové menu šéfkuchaře Tomáše Juříka, v němž hlavní roli hraje stařené hovězí maso. Doplňují ho pokrmy typické pro léto, například mořské plody. V horkých dnech může přijít vhod třeba carpaccio z chobotnice.

Poctivá šumavská kuchyně

V šumavské vesničce Kubova Huť, kde přímo pod horou Boubín stojí nejvýše položená železniční stanice v Česku, začátkem května otevřel zrekonstruovaný hotel s restaurací Kristian. Gourmetguru se pokochal výhledem na Boubín skrz prosklenou stěnu a převážně z masových jídel si vybral zabijačkový guláš. Poctivý pokrm korunovalo velké množství nahrubo nakrájené cibule a k zakousnutí dostal čtyři křupavé topinky na bylinkovém oleji. Vyzkoušel také rumpsteak. Plátky masa si nechal středně propéct a šťavnaté maso z hovězí květové špičky se jen rozplývalo. Brambory měly tmavou kůrku a dobře propečený střed, omáčka z červených fazolí a kukuřice přidala lehkou pikantnost. Co dodat ke Gourmetguruově očividné spokojenosti? Možná to, že podnik vlastní místní manželský pár Kloseových, který se chopil uvolněného prostoru po restauraci s dlouhodobě špatnou pověstí. S hotelem mají velké plány, chystají otevření bazénu, sauny i dalších venkovních prostor.