Název falafel nám zní exoticky a tahle specialita za něj vděčí pravděpodobně své pikantnosti − filfil totiž v arabštině znamená koření nebo přímo pepř. V přeneseném významu může tedy označovat i malé kuličky, protože falafel je kulatý, ať už ze směsi nakonec kuchař vytvaruje typické placičky, či koule.

Původem dobrota z východního Středomoří je dnes známá po celém světě, kam se dokutálela ze starého Egypta. A šlo to rychle, protože právě falafelem zaháněli hlad námořníci v Alexandrii a řada z nich si placičky brala na cestu, takže cesta do dalších zemí byla otevřená.

Z námořnických kajut až na ulici

Podle historiků si tohle jídlo plné proteinů i vitaminů, připravené z cizrny, česneku, cibule, petrželky a koření, rádi dopřávali již starověcí faraoni. Dnes je falafel považován za tradiční jídlo v řadě zemí. Jako svůj národní pokrm si jej přivlastnili především v Izraeli, ale i jinde patří k místním specialitám, což s sebou nese i různé úpravy a mutace. V arabských zemích se často připravuje i z fazolí Fava a někdy z obojího − z cizrny i fazolí. Otázkou také je, zda je lepší z luštěnin pouze namočených a nabobtnaných, které se rozdrtí (rozmixují) a pak ani není třeba slepovat je moukou a vejcem, nebo z vařených.