Toustové variace

Naše Toustárna, jak zní název bistra s pekárnou v pražských Holešovicích, oslaví v září druhé narozeniny. Gourmetguru zde nenarazil jen na očekávané tousty, ale i na bochníky, sladké pečivo a sendviče. Interiér vybízí ke kratšímu posezení, tomu odpovídá snídaňová a svačinová nabídka. Tři kamarádi podnik vedou s důrazem na pekařinu a vlastní výrobu zdejších dobrot. Gourmetguru nejdříve zvažoval toust s kozím sýrem, carpacciem z červené řepy, nakonec ho ale zlákal ten s krůtím trhaným masem a kari-jogurtovou omáčkou. Stálé menu je v létě obohaceno o jahody se smetanou, panna cottu s chia semínky a mangem nebo zmrzlinu. Na podzim a v zimě zase nastává čas makových, švestkových a jablečných specialit a pečení ořechového chleba a skořicových šneků.

Což takhle steak s haluškami

Cestou z Krkonoš se Gourmetguru zastavil na oběd ve Vrchlabí. Jeho oblíbený podnik La Petite France minulý rok skončil, přesto nemusel tápat dlouho. Provozovatelé restaurace Michal Šrámek a Jan Hylmar vedou totiž také nedaleké Botta Caffe. A tam si Gourmetguru nejprve objednal italskou zeleninovou polévku minestrone − hustou, s výraznou chutí rajčat, bílých fazolí a cukety. Poté se pustil do konfitovaného Top Blade steaku z vyzrálého amerického býčka na bramborových haluškách se škvarky. Zvláštní kombinace, řekl si, ale hovězí loupaná plec se po zakrojení téměř rozsýpala, omáčka z lesních hub jídlo zjemnila a vídeňská cibulka na povrchu dodala křupavý šmrnc. A ty halušky. Určitě zdařilý experiment.