Na tý louce zelený

Na okraji pražských Kunratic, u lékařského centra IKEM, stojí u vstupu do jednoho z největších pražských lesoparků restaurace s příznačným názvem Na tý louce zelený. Gourmetguru se tady zastavil cestou do Kunratického, nebo chcete-li Krčského či Michelského lesa.

Těstoviny s liškovým ragú a sýrovou omáčkou v restauraci Na tý louce zelený.Hospoda má útulnou kruhovou menší část, jejíž stěna je osazená velkými okny, která nabízí výhled na lesní cestu. Větší, oddělený sál se dá pronajmout pro různé oslavy. Na tý louce zelený je ale především zahradní restaurace. Patří k ní spousta místa na venkovní posezení, stojí tu dětské hřiště a psi se vykoupou v malém jezírku.

Z jídelního lístku si Gourmetguru jako předkrm vybral roastbeef pečený po anglicku s česnekovou majonézou a opečeným chlebem. Dostal jemné trhané maso servírované na dřevěném prkénku a potěšil ho i lehce křupavý chléb a několik listů rukoly. Po mase vsadil Gourmetguru na těstovinový hlavní chod. Vybral si zapékané čerstvé nudle s liškovým ragú a parmazánovou omáčkou. Jemná omáčka se rozplývala, těstovin bylo dost a Gourmetguru byl za takové posilnění před procházkou rozlehlým lesoparkem rád.

Na Slamníku

Bubenečská restaurace Na Slamníku, která vznikla jako formanská hospoda v 19. století, se po několikaměsíční rekonstrukci před pár týdny znovu otevřela veřejnosti. Gourmetguru se sem vypravil, aby zjistil, co se v podniku, který pořádnou opravu skutečně potřeboval, změnilo. Místo je legendární, první hospoda tu stála už po třicetileté válce.

Burger s hranolky v Restauraci Na SlamníkuInteriér Slamníku zůstal "hospodský", s tmavým vyřezávaným nábytkem a kamny na dřevo. V hospodě funguje výčep, salonek a zahradní posezení, ale také sál, kam se chodí na rockové koncerty nebo amatérské divadlo.

Jídelní lístek prošel během pauzy změnou. Předkrmy jsou vybrané tak, aby dobře doplňovaly především pivo. Gourmetguru vyzkoušel domácí klobásu, která byla tak napěchovaná masem, jak to už dlouho neviděl. Pochválit může také domácí tlačenku sypanou jemnější červenou cibulí a čerstvě mletým pepřem.

V nabídce hlavních jídel převažují ta masová, jako je hovězí flank steak (který Gourmetguru doporučuje), konfitovaný vepřový řízek, pomalu pečená kachna, hovězí guláš nebo burger se spoustou hranolků. Porce jsou v restauraci Na Slamníku celkově hodně štědré. Potěší také pět druhů piva na čepu a jejich servírování v předem vychlazených půllitrech.

Nebýt nekvalitních utopenců, mohl by Gourmetguru říct, že ho obnovená restaurace zatím nikdy nezklamala. Slamník ale rozhodně po rekonstrukci dobře vykročil.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.