Francouzská zahrada na talíři

Kreativitu a um šéfkuchaře dobře ukáže jeho práce se zeleninou. Ta nabízí obrovské množství variací, kombinací a způsobů úpravy. Své o tom ví šéfkuchařská hvězda Pascal Favre d’Anne, která navštíví podzimní Prahu a bude hostovat v restauraci V Zátiší.

Pascal Favre d’AnneFrancouzský šéfkuchař v přípravě zeleniny dosáhl takového mistrovství, že ho inspektoři prestižního průvodce Gault & Millau v roce 2008 zvolili Novým talentem. Michelinskou hvězdu získal dva roky poté, co si otevřel s manželkou Mathilde restauraci Le Favre d’Anne v Angers na břehu Loiry. Od roku 2010 je Pascal Favre d’Anne členem týmu, který buduje síť restaurací VF, zaměřených na luxusní domácí hamburgery.

Jako začínajícího kuchaře Pascala nejvíce ovlivnil francouzský šéfkuchař Marc Veyrat, který při vaření rád využívá nejrůznější rostliny a bylinky. Pascal Favre d’Anne také dříve reprezentoval rodnou zemi vařením na francouzské ambasádě v Kolumbii. V roce 2014 odjel na rok do zahraničí a inspiraci hledal v Mongolsku, Číně, Vietnamu, nebo Jižní Africe, které ho obohatily exotickým pohledem na gastronomickou kulturu. Po svém návratu v roce 2015 otevírá restauraci Loft zaměřenou na sezonní lokální zeleninu. Připravuje vizuálně i chuťově atraktivní chody, které oslovují i milovníky masa.

Pascal Favre d’Anne bude v restauraci V Zátiší hostovat od 12. do 15. září.

Čokoládové září

"Pan Zmrzlinka" Jan HochsteigerPražská zmrzlinárna Crème de la Crème se bude celé září věnovat zmrzlinám v různých čokoládových variacích. "Pan Zmrzlinka" Honza Hochsteiger letos představil "zdravé zmrzliny" s nízkým obsahem tuku a bez cukru, které v září dostanou také své čokoládové variace.

Zmrzlinář připraví čokoládové kombinace s bylinkami, kořením, ovocem nebo alkoholem. Navíc bude mít varianty i pro vegany a také zmíněné zmrzliny s nízkým obsahem tuku a zcela bez cukru.

Cibulová slavnost v lázeňském městečku

Region Laa u rakousko-českých hranic je vedle vína vyhlášen pěstováním cibule. Od pátku 18. do neděle 20. srpna se proto v rakouském lázeňském městečku Laa an der Thaya konají tradiční Cibulové slavnosti. Městečko leží 50 minut jízdy z Brna (dostupné i přímou autobusovou linkou č. 104) a necelé 3 hodiny jízdy z Prahy.

Cibulové slavnosti v lázeňském městečku Laa an der Thaya

Slavnosti nabízejí několik výstav, například regionálních potravin nebo kočárů, a lokální občerstvení na náměstí a v historickém centru lázeňského městečka Laa. Součástí akce jsou také trhy s místními tradičními produkty, program pro děti, taneční vystoupení, možnost vyzkoušet horolezecké stěny nebo prohlídky historické části Laa s průvodcem. Je možné si také udělat bezplatný výlet autobusem do vesniček Grossharras nebo Falkenstein s prohlídkou vinných sklepních uliček nebo výlet taxíkem na rodinná cibulová pole rodiny Eigner.

Pro návštěvníky, kteří přijedou relaxovat, místní termální lázeňský komplex Therme Laa nabízí bazény, venkovní vířivku, vodopády, solný venkovní bazén s teplotou 36 °C nebo 90metrový tobogán. Lázně také rozšířily saunový svět, láká na finskou saunu nebo procedury se solí, medem a konopným mlékem. Od konce loňského roku funguje také oáza klidu Silent Spa. Elipsy, z nichž se skládá, nabízejí bazén se slanou vodou, solnou místnost, místnosti pro procedury ve dvou (Spa-suiten) a parní lázeň.

Jak vzniká sekt

Na český trh míří sekt jako z pohádky Červená karkulka - Ilustrační fotoVe Starém Plzenci mohou návštěvníci objevovat sekty rozmanitých vůní a chutí. Čeká zde dvouhodinový program zasvěcení do postupů výroby nejznámějších českých šumivých vín. Prohlídka, oceněná v roce 2016 jako TOP vinařský cíl, je rozdělená do dvou částí.

V té první si návštěvníci prohlédnou původní sklepy z 19. století, ve kterých vznikají šumivá vína klasickou "šampaňskou" metodou, uvidí, jakým způsobem se setřásají kvasinky či jak se sekty odkalují. Poznají také moderní "charmatovou" výrobu sektů a budou moci sledovat, jak vzniká Bohemia Sekt. Ve druhé části exkurze přijde ochutnávka vzorků a rozpoznávání jejich vůní a chutí za pomoci sommeliéra.

Podrobnější informace jsou k dispozici zde.

Tajemství Habánských sklepů

Habánské sklepyHabánské sklepy ve Velkých Bílovicích na jižní Moravě pořádají letní prohlídky. Trvají přibližně devadesát minut a návštěvníkům umožní nahlédnout do minulosti i současnosti vinařství, které navazuje na tradici vinařského umu habánů. Nabídne také možnost poznat původní sklepy, které zde před čtyřmi sty lety vybudovali. Tečkou na závěr je degustace až šesti vzorků.

Exkurze, jejichž součástí je možnost zakoupit si vína přímo ve vinařství, se letos konají do 21. srpna. Pro objednání prohlídky zašlete e‑mail se svými kontaktními údaji na adresu degustace@habanskesklepy.cz.