Japonsko-české párování

Nymburský podnik Sushi 4 You o sobě dával vědět dlouho dopředu, a tak když před pár týdny konečně otevřel, Gourmetguru se přijel podívat. Za konceptem stojí podnikatelé Alexandro Gjičali a Martin Fiala, jenž už stejnojmenný japonský bar provozuje v nedalekém Kolíně. Přestože restaurace nabízí zákazníkům také rozvoz sushi až k domovním dveřím, lidé podle Martina Fialy zatím chodí spíš osobně a sushi si odnášejí s sebou. Mohou tak pozorovat přípravu jednotlivých menu na vlastní oči. Těch je v nabídce 15, a to v ceně od 130 do 350 korun. Hosté je zde mohou párovat se dvěma víny. V růžovém Cuvée MPFR z Modrého Portugalu a Frankovky vyniká vůně jahod a lesních plodů, což neobvykle kontrastuje s typickou chutí mořské řasy nori. Druhou možností je bílé Cuvée RVNG z Ryzlinku vlašského a Neuburského, které je sušší, má pikantní kyselinku a není tak komplikované jako jeho "kolega".

Sklizeň místo zabijačky

Škvarková pomazánka bez živočišného tuku? Pro někoho čirý nesmysl nebo jen módní schválnost, pro jiné super nápad ve "zdravém stylu". Ti druzí se nejspíš vyskytují v pražských Vršovicích, kde už dva roky úspěšně funguje veganská restaurace Waipawa. Její majitelé Daniel Dlouhý a Ladislav Muk nyní otevřeli pobočku ve Šmeralově ulici na pražské Letné, tedy v další čtvrti s houstnoucí hipsterskou komunitou. A jak je to s tou škvarkovou pomazánkou? Připravuje se zde z jablek a cibule, maže na domácí chléb a sype nakrájenou nakládanou okurkou a jarní cibulkou. V těsném závěsu v popularitě zdejších "tradičních českých" pochoutek je prý guláš se sójovými kostkami a domácími bramboráčky.