Na malý obchod s čerstvými rybami a bistro v jednom narazil Gourmetguru na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Objevil tady pult s nabídkou čerstvých ryb a vitrínu se saláty a mořskými plody.

Majitelem podniku je Radek Ficza, o bistro se stará společně s přítelkyní a dvěma brigádníky. V Rybistru nabízí mořské ryby od tuňáka sashimi a žlutoploutvého přes světlou tresku a nilského okouna až po peruánského kalamára. Mezi váženými saláty zaujal Gourmetgurua sleďový s červenou řepou, koktejl z říčních ráčků, několik druhů krevetových salátů nebo matjesy s hořčičnou omáčkou. Potěší také ústřice, dovážené z Francie, a rybí polévka, která je každý týden jiná.

A jak v bistru vybírají ryby, které zákazníkům předloží? "Ryby jsme se zpočátku snažili vybírat podle sezonnosti, ale s postupem času jsme s našimi zákazníky dospěli k současné nabídce, která odráží spíše poptávku než sezonu té které ryby," vysvětluje majitel. Pokud si však člověk v nabídce nevybere, je možné domluvit si i objednání ryby na přání.

Rybistro na podzim oslaví dva roky. Jaké jsou plány do budoucna? "Koncem měsíce odjíždíme do Londýna načerpat inspiraci pro podzimní nabídku. A neustále hledáme nový prostor pro Rybistro 2," zakončuje Radek Ficza.

Chléb s grilovanými meruňkami

Chléb s kozím sýrem, grilovanými meruňkami a borůvkami z restaurace Eska v KarlíněTři novinky v podobě bohatě obložených chlebů se objevily v nabídce karlínské restaurace Eska. Gourmetguru si vybral výborný domácí chléb potřený kozím sýrem a obložený spoustou grilovaných meruněk a borůvkami z farmy Zahrádka ve středočeských Petrovicích. Kromě něj je v nabídce také chléb s lilkovou pomazánkou a rajčaty a krajíc s trhaným vepřovým a uzenou majonézou.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.