Lístek s sebou

Na okraji Kunratic stojí u vstupu do jednoho z největších pražských lesoparků restaurace s příznačným názvem Na tý louce zelený. Podnik má sice útulný interiér, ale zdejší venkovní posezení se spoustou místa a výhledem do lesa je v létě určitě lepší volba. Z jídelního lístku si při nedávné návštěvě Gourmetguru vybral roastbeef pečený po anglicku s česnekovou majonézou a opečeným chlebem. Dostal jemné trhané maso servírované na dřevěném prkénku a potěšil ho i lehce křupavý chléb s několika lístky rukoly. Jídlo bylo perfektní, navíc okořeněné ještě něčím dalším − příjemným vtipným personálem. "Přejete si jídlo zabalit?" zeptal se Gourmetgurua mladý číšník, přestože na prkénku zůstal jen jeden lístek rukoly. "Ano," přitakal Gourmetguru pln očekávání, co se bude dít. A skutečně, zanedlouho před ním přistál bílý plastový box. A na dně se zelenal…

Záhorský konec léta

Do Café Záhorský v pražských Dejvicích se nechodí jen kvůli jídlu a pití − jeho architektonický koncept získal hlavní cenu v soutěži Interiér roku 2015, pořádané Institutem bytového designu, a konají se tu i vernisáže a koncerty. Přesto i zdejší gastronomická nabídka stojí za to. Bohaté snídaňové menu, o víkendu prodloužené až do čtyř odpoledne, zajímavá česká, slovenská i italská vína, piva na čepu z malých pivovarů Záhora a Hendrych. A teď v srpnu i speciální menu, které ještě můžete stihnout. Na výběr je burger, těstoviny nebo salát. Gourmetguru si dal letní linguine s bazalkou, citronem, cherry rajčátky a parmazánem a byl spokojen s jídlem i s domáckou atmosférou. A co zde majitelé manželé Záhorští plánují do budoucna? "Ještě více se zaměříme na výrobu vlastních dortů."