Jižanské kuře z Dejvic

Americké kuře na jižanský způsob slibovala už několik měsíců před svým červencovým otevřením nová restaurace Chickin v pražských Dejvicích u stanice metra Hradčanská. Gourmetguru ji nyní navštívil a ochutnal místní specialitu: stehno marinované v podmáslí, obalené v křupavém pikantním těstíčku. Po prvním soustu namočeném v pálivé omáčce ho nezklamal ohníček, který byl u ní v nabídce nakreslen. Potěšily také mexická limonáda a káva v americkém stylu − ve velkém šálku. Krátké espreso tady nečekejte. Kromě stehen z farmářských kuřat si zde můžete objednat i křídla nebo stripsy, omáček je samozřejmě spousta. A s prázdným žaludkem odsud neodejde ani vegetarián − připravují zde také tofu a sýrové kousky. Chickin má kupodivu i ekologické ambice, neboť před pár dny v restauraci umístil kompostér, s jehož pomocí se zbavuje organického odpadu. Nečekaná kombinace, ale proč ne.

Slamník v novém i starém

Gourmetguru se také vypravil do pražského Bubenče, kde po několikaměsíční rekonstrukci znovu otevřeli restauraci Na Slamníku. Místo je to vskutku legendární, první hospoda tu stála už po třicetileté válce, v moderní historii se zde scházeli hlavně studenti a svobodomyslní umělci, do přilehlého sálu se chodilo na bigbítové koncerty. Jestli má někdo strach, že dobrou hospodu jaksi "vylepšili" na "podnik na úrovni", nemusí se obávat, dřevo a kamna tu zůstaly. A také hospodské klasiky jako domácí klobása (napěchovaná masem tak, jak už to Gourmetguru dlouho neviděl) nebo tlačenka. Takže vlastně "na úrovni" v tomto případě sedí, přidáme-li k tomuto výčtu i konfitovaný vepřový řízek, pomalu pečenou kachnu, poctivý hovězí guláš nebo pořádný burger. A porce jsou tu hodně štědré. Na Slamníku se to tedy povedlo, snad s jednou výjimkou, která asi vždycky někde číhá. Ty jejich podivné utopence si už Gourmetguru příště nedá.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz. Gourmetguru na Twitteru @GourmetguruHN